Renault Laguna II 1,8 16V

27 Sty 2011, 12:35

Jeździłem ww. samochodem pierwszy raz i zauważyłem, że w trakcie zmiany biegów tj. wysprzęglania samochód wchodzi na chwilkę na wysokie obroty - efekt: tak jakbym za wcześnie wcisnął sprzęgło i nie puścił pedału gazu, występuje to wtedy gdy równocześnie puszczam pedał gazu i naciskam pedał sprzęgła, jeżeli puszczę pedał gazu i odczekam ułamek sekundy i wcisnę sprzęgło nie ma tego wejścia na wys. obroty. Czy to normalne itd.
Czy te samochody tak mają ?
Ewentualnie pedał gazu opóźnia się z zejściem obrotów ( prawdopodobnie tam jest potencjometr gazu itp. ) ale czy to normalne ?
kiniu37
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

29 Sty 2011, 14:34

To normalne nie jest,jeśli jest potencjometr, to trzeba się mu przyjrzeć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2011, 14:44

Witam i dzięki za zainteresowanie tematem, jak to sprawdzić, myślę że na postoju (na luzie) dodawać gaz i odejmować, gdy będzie coś nie tak powinien z obrotów z opóźnieniem spadać, jak myślisz ?
Na pedał gazu powinien reagować natychmiast - czy tak ?
To jest rocznik 2004 także na pewno ma potencjometr.
kiniu37
Nowicjusz

29 Sty 2011, 14:48

Tak oczywiście,powinien reagować natychmiast w obydwu kierunkach,bez najmniejszego zachłyśnięcia i bez najmniejszej flegmy w działaniu.Czasami na gorącym silniku zrób przygazówkę mocną.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2011, 17:03

Witam !
A czy wiesz jak naprawić tą klapkę maskującą radio, prawdopodobnie sprężyna spadła lub pękła.
Pozdrawiam !

[ Dodano: 29 Styczeń 2011, 20:23 ]
Wracając do tych obrotów w trakcie zmiany biegów, u mnie brało sprzęgło wcześniej, a w tym przy końcu, druga sprawa, może jest różnica na linkę sterowanie przepustnicą, a tutaj jest pedał z potencjometrem, dopiero on steruje silnikiem krokowym a on steruje przepustnicą, co o tym sądzisz, może kwestia przestawienia się. Najlepszy test to na pewno sprawdzić jak silnik będzie pracował na wolnych obrotach, i wtedy naciskać pedał gazu i obserwować obroty, jak reagują na pedał, jak będzie reakcja natychmiastowa to wszystko chyba OK.
Odpowiedz mi.
kiniu37
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
    Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...