Renault Laguna II 2.2 dCi 150km - brakuje mocy i błąd

15 Mar 2016, 08:15

Kupiłem kilka dni temu Lagune II z 2002r , wersja grandtour Initiale z silnikiem 2.2 dci 150km. Wczoraj jadąc nagle zacząłem odczuwac brak mocy pod prawą stopą, jechał jak by chciał a nie mógł. Po chwili zgasł całkowicie ale odpalił tylko z wielkim trudem - zaskakiwał ale jak obroty sie normowały na tysiącu to słychać było że pracuje całkiem inaczej i że zaraz mi auto zgaśnie więc próbowałem pomóc gazem ale bez skutecznie. Wyskoczył błąd taki jak: einspritzung defekt. Po tym auto zdechło - odpiąłem klemy odczekałem jakiś czas i podpiąłem je ponownie, pomogło na tyle żeby odpalić i przejechać 15 metrów po czym finalnie sie renata zbuntowała. Czytałem dużo o tym to przyczyn jest od groma ale jednak przypadki ktore opisywali ludzie się różniły dlatego licze na waszą pomoc.

Dzięki za poświecenie czasu żeby przeczytać te wypociny ale tyle atrakcji zwiazanych z autami w tak krótkim odstepie czasu jeszcze nie mialem.
mlody0856
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 05 2013
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Stilo Abarth
Silnik: 1.9 JTD 140km
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Mar 2016, 20:29

Hej,
Ostatnio jak chciałem kupić autko to mechnik mi sprawdzał identyczną Renatę. I utrata mocy również była, związane to było "dokładnie nie napiszę" (dopiero wdrażam się w mechanikę samochodową), uciekało powietrze z wężyka, które było doprowadzone do turbiny-silnika. Coś w tym stylu...
michauszreder
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 12 1989
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Reanult Laguna
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

09 Maj 2016, 17:05

mlody0856 napisał(a):Wyskoczył błąd taki jak: einspritzung defekt.
Komunikat po niemiecku ktory otrzymujesz "Einspritzung defekt" to po przetłumaczeniu na polski oznacza awarię wtrysków.

Trzeba by było sprawdzić regulator ciśnienia i ciśnienie na pompie, zrobić przelewy wtrysków. Może być tak że jeden z wtrysków się czasem zawiesza i stąd ten komunikat.
Możesz dodać do paliwa preparat do czyszczenia układu wtryskowego i wtrysków. Przegonić auto trochę po trasie i zobaczyć czy pomoże. Oczywiście musisz najpierw skasować błąd lub pojechać z podłączonym komputerem i na bieżąco monitorować wtryski.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

09 Maj 2016, 18:03

Najbardziej miarodajne będzie podłączenie pod komputer diagnostyczny ponieważ "błąd wtrysku" jak wywala na liczniku może być spowodowane przez mnóstwo podzespołów. Do tęgo błędu można zaliczyć m.in.:
Silniki DCI:

czy zawor EGR nie zablokowal sie najlepiej wyczyscic - silnik 1,9 silnik 2,2 oraz warto wyczyscic takze kolektor
czy nie jest pekniety IC - wymiana
zawor sterowania turbina nie brzeczy - czyszczenie
czy nie ma rozszczelnienia dolotu
zaciete kierownice spalin w turbinie
czy przeplywka jest dobra
czy czujnik cisnienia doladowania sprawny
czy nie sa zaciete kierownice spalin w turbinie ze zmienna geometria
silniki 2,2 dci moga byc rowniez problemy z klapkami w plastikowym kolektorze dolotowym

Tutaj masz wszystko opisane:
http://renaultlaguna.pl/forum/topic/351 ... du-wtrysku
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...