Renault Laguna II FL do 15 tys. Czy warto?

09 Lut 2016, 11:27

Witam Panowie,

Czy jesteście w stanie powiedzieć mi czy warto kupić do 15 tys pln Lagune II po face liftingu czyli roczniki 2005-2007? Czy zostały poprawione rzeczy dzięki którym laguna II uznawana jest za królową lawet? W grę wchodzi tylko silnik benzynowy i ewentualnie założenie gazu. Roczne przebiegi do 15 tys km. Interesują mnie opinie ludzi którzy mieli te auta, a nie osób, które słyszały od kolegi znajomego wujka, że laguny to się sypią i nie nadają się do niczego bo to francuz.

Ewentualnie co polecacie jeszcze do 15 tys. w benzynie dla rodziny 2+1 (dziecko 6 miesięczne). Wymagania:
- benzyna/ gaz
- kombi/ sedan do którego wejdzie wózek
- klima
- elektryczne szyby
- centralny zamek, wspomaganie, ABS :)
Peugeot 307 SW 2.0 HDI 110 km + Hyundai Accent lc 1.5 16v 102 km
Amica1
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0HDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2016, 11:31

Pytasz właścicieli auta... Ja nigdy go nie posiadałem, ale osoba w bliskiej rodzinie tak, więc się podzielę swoimi odczuciami (może się przyda).
Auto było z 2006r. kupione jako 3-letnie, silnik w dieslu (136 koni). W aucie nic się nie działo przez 6 lat użytkowania - raz regeneracja karty oraz regeneracja wtrysku (około 1,5k zł - jak na 6 lat to i tak mały wydatek). Ten model miał problemy z pompami ESP (albo jakimś czujnikiem - właściciele mogli to za darmo naprawić w ASO) - warto zwrócić uwagę, czy właściciel o to zadbał...
Do tego auto bardzo wygodne, dobrze wyposażone i w niskiej cenie. Według mnie facelifting poprawił wiele wad poprzedniej wersji, a nie tylko światła z tyłu i blende z przodu.
Nie mam pojęcia jak się sprawowały silniki benzynowe.
ncrs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Insignia A
Silnik: 2.0 CDTI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2011

09 Lut 2016, 11:42

NCRS, dzięki za odpowiedź, na pewno się przyda. Twoje źródło informacji jest bardziej miarodajne niż ludzi którzy tylko słyszeli albo przeczytali w internecie, że Laguna jest królową lawet i koniec. Wiele osób posiada Renault i sobie chwalą, dlatego zainteresowałem się tym autem.
Amica1
Początkujący

09 Lut 2016, 15:21

co myślicie o ten Lagunie?

[link do oferty na Olx wygasł]
Amica1
Początkujący

09 Lut 2016, 15:52

Takie rzeczy ciężko powiedzieć na podstawie ogłoszenia i rozmytych zdjęć. Jak nie masz daleko - zawsze warto się przejechać popatrzeć samemu - obowiązkowo zabrać autko do ASO / rzetelnego mechanika :)
Hmmm nie wkleję linka (bo nie wiem, czy mogę - konkrencja) nt. tego silnika - ale opinie są pozytywne... Turbo ogromny plus - 170 kucy musi robić swoje + gaz czyli olać koszta.
ncrs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Insignia A
Silnik: 2.0 CDTI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2011

09 Lut 2016, 19:34

Ta Laguna z linku zdecydowanie za tania jak na silnik 2,0T
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...