Renault Laguna II vs Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.8TS

27 Mar 2014, 21:05

Witam, mam okazję kupić któryś z tych samochodów (oba kombi, laguna z 2004, alfa 2002) ale mam poważny dylemat który. W Lagune II (1.9 dCI, tak wiem nie cieszą się te silniki najlepszymi opiniami, ale moim zdaniem to zależy od egzemplarza jaki się trafi i od tego jak kto dbał o auto) na dzień dzisiejszy wiem, że musiałbym wpakować około 1.500 zł na pierwszy rzut oka, czyli może wyjść nawet i więcej (tuleje + tylne hamulce + robocizna - sprawdzany na stacji) a alfy jeszcze nie oglądałem, najprawdopodobniej zrobię to dopiero w sobotę. Na wielki plus dla alfy przemawia dla mnie fakt iż większość zawieszenia oraz rozrząd zostało już zrobione, a i wszystkie świece nowiuteńkie.

Co Wy o tym sądzicie? Który z tych samochodów wybrać bo na prawdę ciężko mi się zdecydować a są to tak na prawdę jedyne samochody z mojej okolicy, które mnie poważnie zainteresowały.
noxu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 01 2013
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: VW Golf MKIV
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Mar 2014, 21:13

Gratuluję odwagi :wink: Teoretycznie Laguna jest lepsza - zawieszenie tańsze w naprawach. Ale 1.9 DCi... Jako miłośnik Alfy polecam wziąłbym 156. 1.8TS jest dość paliwożerny i zawieszenie wymaga "troski"
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Mar 2014, 21:23

Miałem też na oku Megane II w kombi (1.6 LPG), byłem praktycznie umówiony na oględziny ale mimo usilnych prób dodzwonienia się do sprzedającego ten nie odbierał, nie oddzwonił ani nawet nie odpisał. Dziś też próbowałem i nic.

Wracając do tematu, opinie o 1.9 dCI są jakie są ale wydaje mi się, że jak ktoś dba o diesla to nie powinien mieć z nim żadnych większych problemów. Poza tym mam wrażenie, że niektóre osoby wypowiadające się negatywnie o Lagunie nigdy nią nie jeździło.
noxu
Nowicjusz

27 Mar 2014, 21:41

Dbanie o silnik to jedno, a wady konstrukcyjne to drugie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

27 Mar 2014, 21:55

mike1735,
trochę późno ale gratulacje nabytku nowej bryki:)
Jak się sprawuje?
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2007

27 Mar 2014, 21:58

To jest chyba fura jego ojca.
A co do autora- ani Alfa ani Królowa lawet chyba że jesteś mechanikiem i znasz się na wszystkim.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Atlas - 7-miejscowy SUV
    Światowa premiera Volkswagena Atlasa w Kalifornii. Nowy 7-miejscowy SUV przeznaczony na rynek Stanów Zjednoczonych został 27 października późnym wieczorem zaprezentowany na molo w Santa Monica, gdzie kończy ...

27 Mar 2014, 22:01

subb0 napisał(a):trochę późno ale gratulacje nabytku nowej bryki:)
Jak się sprawuje?

dzięki, ale niepotrzebnie :wink:
kon146 napisał(a):To jest chyba fura jego ojca.

Zgadza się,ale narazie ją przejąłem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

27 Mar 2014, 22:52

Szczerze i prosto rzecz ujmując to z dwojga złego wolałbym alfę 1.9 JTD. Wolę chyba robić zawias niż co chwile silnik w Lagunie. I tu bynajmniej nie chodzi o dbanie chodź i to ważny czynnik ale tak jak wspomniano wyżej - wady konstrukcyjne. Za dużo widziałem aut z tymi samymi uszkodzeniami żeby myśleć że to zbieg okoliczności przez niedbałość:
- Turbo to chyba niemalże wymienia się z rozrządem co 60 tyś,
- wtryski
- koledze obróciło panewki na wale, auto z polskiego salonu, 220 tyś przelotu, oczywiście w książce widniał wpis "wymiana turbosprężaki" - ok 130 tyś nie pamiętam dokładnie.
Może ma i tańsze zawieszenie ale takie awarie jakie trapią 1.9 DCI są znacznie bardziej kosztowne.
Natomiast 1.9 JTD z Alfy to silnik Fiata, bardzo chwalona i udana jednostka.

Z resztą google nie gryzie, wystarczy wpisać 1.9 DCI awarie, masa odpowiedzi tylko na pierwszej stronie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

27 Mar 2014, 23:13

Turbo co 70 tysięcy w Lagunie 1.9 DCI to norma.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Mar 2014, 23:33

A mi ten temat zalatuje jakąś podpuchą, ów zainteresowany wybiera spośród dwóch największych gówien motoryzacyjnych.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

27 Mar 2014, 23:49

kirin88 napisał(a):A mi ten temat zalatuje jakąś podpuchą, ów zainteresowany wybiera spośród dwóch największych gówien motoryzacyjnych.

Cóż, temat jest jaki jest, zapytał o dwa konkretne samochody więc konkretnej odpowiedzi należało udzielić. Żeby Off-top się nie robił. Pomijając już że te dwa auta to jedne z najpojemniejszych skarbonek, odpowiedzi na ich temat uzyskał, uprzedzony przed wdepnięciem w minę został, co uczyni jest już tylko jego sprawą.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

28 Mar 2014, 00:30

Cóż, dość stanowczo odwiedliście mnie od pomysłu kupna któregokolwiek z tych samochodów (choć miałem nadzieje, że może jednak ktoś się pozytywnie wypowie o Lagunie :p) No nic, pora rozpocząć dalsze poszukiwania. Dziękuje za wszelkie opinie.
noxu
Nowicjusz