25 Wrz 2009, 11:09
Witam:)
To świeży zakup używanego Renault laguna 2.0 B+G '95, także trudno mi określić od kiedy problem występuje.
Gdy samochód jest zimny, potrafi zgasnąć przy redukcji biegów, bądź zatrzymywaniu się i wrzuceniu biegu jałowego. Odpala bez żadnego problemu. Instalacja gazowa działa w takiż sposób, że po odpaleniu jest jeszcze benzyna, po "przygazowaniu" go do ponad 3k obrotów załącza się gaz, ale nie gaśnie na najniższych obrotach, tylko dopiero po faktycznym ruszeniu samochodu. Po kilku(nastu) kilometrach nie ma już problemu.
Mam również wrażenie, że zimny pracuje trochę nierównomiernie na jałowym, ciepły już jak igła.
Nie wiem czy jest to istotne, ale w tak zwanym międzyczasie padło zasilanie i być może elektronika czy inne cuda się "zresetowały".
Instalacja z '05, w papierach napisali tylko że jakieś IRENE. Cytuję jeszcze fragment:
gaźnikowy z wtryskiem, z wtryskiem reaktorem katalitycznym i sondą lambda
Mam wielką nadzieję, że napisałem zrozumiale i liczę na jakieś podpowiedzi. Istotnym jest fakt, że o motoryzacji nie mam wielkiego pojęcia, ale liczę, że nawet podpowiedzi CO to może być mogą wiele mi pomóc:)