Renault Mascott problem z doładowaniem

15 Lis 2018, 18:39

Witam wszystkich forumowiczów , jestem Tu nowy wiec wybaczcie jeśli popelnilem jakiś błąd .
Mój problem polega na tym że , moje Renault Mascott od jakiegos czasu po prostu nie ma mocy tz. Tak jakbym turbina się nie załączała (pomijając to ze swieci mi się na desce servis i STOP , samochód kreci się tylko do 3tys obr.) Na komputerze wyskakiwal błąd elektrozawor zaworu egr ale to raczej nie ma z tym nic wspólnego . Dowiedziałem się że może to byc wina podcisnienia i są dwie takie rzeczy jak czujnik cisnienia doladowania turbiny i czyjnik doladowania do ktorego przychodzą bodajże 3 wezyki i podobno ta rzecz niedomaga jeśli jest ktos w stanie to prosilbym o pomoc wtedy opisze wedle życzenia szczegolowo wszystko . Samochod po prostu slabnie duzo pali czy daje troche gazu czy pelny nie ma różnicy , czasem się turbo załączyć i jedzie wtedy normalnie ale tylko chwile , zatrzymam się na swiatlach i to samo . Mial ktoś podobny problem ?
Renault Mascott 3.0 DXI 2005 r silnik nissan (ZD3)
TonyMontana
Nowicjusz

15 Lis 2018, 21:24

TonyMontana napisał(a):elektrozawor zaworu egr ale to raczej nie ma z tym nic wspólnego
no jak nie ma jak ma :yes: , nie było innych błędów? No chyba nie będziesz zmieniał wszystkiego po kolei jak mechanik Stasiek?
Przepływomierz czysty?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lis 2018, 21:40

Na desce się pali STOP i SRV a Ty się dziwisz że auto mocy nie ma. Pod kompa jak najszybciej i czytać błędy, potem dopiero się bawić w wężyki i zaworki.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Lis 2018, 21:53

Przeplywka czysta , okej to jade znów na kompa zrobie zdjęcie i pokaże . Postaram się usunąć tego STOPa i SERVa i wtedy bede szukał dalej tak jak mówicie , z tym ze pamiętam że serv swiecil się wcześniej a samochód normalnie chodzil (albo mi sie wydaje) . Dziekuje za wskazówki Panowie
TonyMontana
Nowicjusz

15 Lis 2018, 21:56

servis świeci przy każdym błędzie lub przy przekroczonym czasie na zmianę oleju
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lis 2018, 21:58

Wyswietlal się jeszcze błąd potencjometru- nieciągły
Ostatnio edytowany przez TonyMontana, 15 Lis 2018, 22:04, edytowano w sumie 1 raz
TonyMontana
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót do przyszłości - Audi museum mobile
    Trzynaście pojazdów studyjnych i prototypów oraz trzy motocykle wyznaczające historię AUDI AG, znalazło się na nowej wystawie w Audi museum mobile w Ingolstadt. Zgodnie z tytułem wystawy "Powrót do przyszłości", ...
    Audi A3 e-tron ma 204KM i zużywa zaledwie 1,5l na 100 km
    Audi prowadzi intensywne prace nad elektryfikacją napędu przy pomocy hybrydowej techniki plug-in. Na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, producent zaprezentuje Audi A3 e-tron. Moc systemowa samochodu ...

15 Lis 2018, 22:00

TonyMontana napisał(a):błąd potencjometru- nieciągły
jest to związane z doładowaniem, jeżeli masz problem z turbo to jest możliwość że będą błędy z potencjometru także tu nie sugeruj się tym 100%
Kao
Moderator
Awatar użytkownika