Renault Megane 2 CC- szyby po lewej stronie nie działają.

06 Maj 2020, 20:55

Witam, tak jak w temacie mam problem z szybami po lewej stronie. Tylnia opuszcza się tylko kiedy składam dach, natomiast przednia w ogóle. Parę dni wcześniej, gdy wyłączałem silnik, ale radio jeszcze chodziło itp. dochodziło do dziwnego buczenia z tyłu jak i z przodu, przestawało, gdy podnosiłem przyciski lewych szyb do góry. Czy problem jest w przełącznikach? Czy raczej poważniejsza sprawa?
Z góry dziękuje za pomoc.
tomsut22
Obserwowany

• 07 Maj 2020, 09:40

Warunkiem rozłożenia/złożenia się dachu jest opuszczenie wszystkich szyb. Dziwne, że u ciebie można dach rozkładać i składać, przy nie opuszczonej szybie. Można się tylko domyślać, że ktoś kiedyś już miał taki problem i coś gdzieś zmostkował, żeby szyba nie przeszkadzała w otwieraniu/zamykaniu dachu. Myślę, że najlepszą opcją będzie się podłączyć pod komputer i posprawdzać stan styków w obwodzie sterowania dachem.
    Co do samej szyby, to warto rozebrać boczek i sprawdzić czy coś się tam nie zacięło oraz sprawdzić czy wogóle dochodzi napięcie do silniczka i czy sam silniczek jest sprawny.
    Co do tylnej szyby, to może to być wina przełącznika - przy otwieraniu/zamykaniu dachu przełączniki są "pomijane", bo jest to realizowane ze sterownika dachu.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000