Renault megane gasnie na zimnym silniku

11 Lut 2009, 09:36

Witam, mam renaulta megane classic 98 silnik 1.6. Jak go odpalam chodzi ok ale gdy wyjade na trase i obroty skocza np do 3 tys to skazowka spada w dol i gasnie na benzynie na zimnym silniku oczywiscie. Jak silnik sie zagrzeje wszystko jest ok ale gdy jest zimny to gasnie. Bylem na diagnostyce powiedzieli ze sonda jest do wymiany i zawor cisnienia paliwa. Wymienilem i dalej jest to samo. Pomozcie bo juz nie wiem co robic.
Graff
Nowicjusz

• 11 Lut 2009, 19:35

a sprawdzałes luz na zaworach czesto jest tak ze sie lekko podpieraja i na wyzszych obrotach na zimnym silniku potrafi gasnąc luz powinien wynosic 0.20 na ssacym i 0.40 na wydechu
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

11 Lut 2009, 21:07

ten moze miec hydro. tutaj tez cisnienie paliwa radzil bym sprawdzic .Napisz wiecej szczegolow
    shrek19791016
    Początkujący

12 Lut 2009, 08:50

Auto ma ponoc hydrauliczne cos tam zaworow. Jak sie silnik nagrzeje to odbroty postakuja do 2 tys i nie spadaja
    Graff
    Nowicjusz

30 Lis 2009, 12:59

Witam, mam ten sam problem , wiec nie wypada chyba zakladac nowego tematu? Na zimnym silniku moje Megane z 1998 r,model coach silnik 1.6 i 8 zaworow ciezko zapala, a potem jesli nie rozgrzeje sie do temperatury ok. 50 stopni C gasnie na wolnych obrotach. Tak sie dzieje i na benzynie i na gazie. Ponadto, gdy wciskam pedal gazu do oporu slychac glosny wystrzal pod maska. Jesli wiec chce ostro przyspieszyc musze na polgazie wkrecic silnik na wysokie obroty. Wciskajac gaz do deski na powiedzmy 3 tys obrotow wiem, ze rozlegnie sie wystrzal. Pomozecie? ;))
    grog
    grog
    Nowicjusz

Miejscowość: Polska

30 Lis 2009, 14:29

rozumie ze na benzynie i na gazie jest taki problem?? kiedy wymieniales filtry?? powietrza paliwa itp??? i kiedy byles na regulacji gazu??
    turboplus
    Początkujący

Miejscowość: przbyszow
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Zbyt zmęczony, żeby wracać!
      Przed nami ostatnie dni wakacji i nieuniknione powroty do domów. To, jak będzie przebiegała podróż, zależy w dużej mierze od naszego przygotowania. Powroty z wakacyjnych wyjazdów mogą okazać się problematyczne, ...