Renault Megane Grandtour 1.9DCI

23 Gru 2015, 01:38

Witam,

Jakis tydzień temu zakupiłem używane Renault Megane Grantour 1.9DCI z końca 2011 roku. Auto choć młode ma już ponad 180 tyś przebiegu bo jeździło w firmie. Ogólny stan wewnętrzny i zewnętrzny super, widać, że ktoś o niego dbał.
Lecz nie jest to auto bez wad i chciał bym się podpytać jak mogę usunąc te usterki.
1. Gdy hamuje z jakiejś prędkości np: przy skręcaniu i chcę wrzucić już powiedzmy 2 bieg to pod stopą na sprzegle czuć lekkie drgania, co może byc tego przyczyną ?
2. Auto na niskich obrotach ( na postoju i w trasie) głośno chodzi tak jak by coś tam w silniku "hurgotało". obroty tak ok. 1500-1700. Może byc jakis pasek luźny ?
3. Spalanie na komputerze to ok. 7.2 litra i według mnie to jest dużo jak na taki samochód. Mało jeżdzę w mieście, do pracy trasa ok. 30km na 6 biegu max 120km/h. Można to jakoś czymś wyregulować ?
Timati
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • 23 Gru 2015, 11:00

1. Może to być wina tarcz lub nierówno zużytych klocków hamulcowych.
    2. wolne obroty na tym poziomie to o wiele za dużo. Silnik ten nosi niestety jest dość mocno awaryjny.
    3. Takie spalanie dla tego dość awaryjnego silnika, to chyba normalka...
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Gru 2015, 11:43

Nie chcę Cię straszyć, ale kupiłeś sobie chyba same problemy. Może kończyć się sprzęgło(drgania na pedale),wtryski(duże jednak spalanie) i inny osprzęt tego silnika. Czasami lepszym wyborem jest 250tys km(w większości już po wymianie sprzęgła i wtrysków) niż 180tys. A to że jest zadbany wizualnie to nie znaczy że dbano tak samo o silnik, czy sprzęgło. Obym się mylił.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

23 Gru 2015, 13:02

Ja tez mam nadzieję, że Pan się myli. Z tego co mi w salonie renault powiedzieli to w tym samochodzie były wymieniane 4 razy klocki z tarczami, oleje,filtry, maska i zderzak bo miał małą kolizję z psem oraz uszczelniali chyba misę olejową bo były jakieś przecieki.
    Czy jeśli pojadę do serwisu Renault to są oni mi w stanie sprawdzić czy rzeczywiście sprzęgło już siada i w jakim stanie są wtryski ?

Co do tego grzechotania to doszliśmy że jest to alternator i jego luźny pasek, ale niestety nie moge jeszcze go wimienić bo nikt nie wiem jaki tam dokładnie jest ten alternator. Jeden serwis mówi, że ze sprzegłem a w innym mówią, że nie ma sprzegła..
    Timati
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Gru 2015, 18:32

Timati napisał(a):Czy jeśli pojadę do serwisu Renault to są oni mi w stanie sprawdzić czy rzeczywiście sprzęgło już siada i w jakim stanie są wtryski ?

ASO odradzam, tam nawet jak nie trzeba, to najchętniej wymieniliby pół samochodu, jedź do jakiegoś ogarniętego mechanika.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z4: roadster przyszłości
      Nowe elementy zewnętrzne, staranne modyfikacje we wnętrzu, nowy pakiet wyposażenia i nowy podstawowy wariant silnikowy BMW Z4 powodują, że na salonie NAIAS 2013 w Detroit samochód będzie wyglądał jeszcze bardziej atrakcyjnie ...