Renault Megane I 2000 1.6 Benzyna - klimatyzacja

25 Kwi 2019, 07:01

Witam.
Mam problem z odpaleniem samochodu. Kilka dni temu wyjeżdżałem z podwórka i załączyłem klimatyzację, wtedy wyszedł spod maski biały dym i okropny zapach spalonego plastiku. Okazało się wstępnie że to kompresor klimatyzacji, który zacial również kolejne paski. Od tamtej pory nie chce odpalić samochód. Jest podejrzenie usterki w silniku, jednak miał być wymieniany w maju rozrząd z racji tego że był już dużo wyjeżdżony.
Na początku po przekreceniu kluczyka auto zakrecalo przez dwie sekundy i się zacinaly paski, i na tym koniec. Wczoraj uciąłem pasek od klimy i auto nadal nie odpala ale kręci cały czas. Pod maską jest delikatny, metaliczny dźwięk jakby coś o siebie uderzało. Stąd moje pytanie. Czy to tylko rozrząd przeskoczył, czy stało się coś gorszego i silnik jest do wymiany?

Problem dotyczy renault megane I classic z 2000 roku. Silnik 1.6 benzyna.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Skazanyna
Obserwowany

25 Kwi 2019, 09:16

Skoro spod maski poszedł dym, a do tego zapewne był pisk, to zacznij od sprawdzenia bezpieczników. Możliwe, że przepalił się jeden z głównych.
Co do klimy, to zapewne zatarła się sprężarka. Dlatego pojawił się problem z uruchomieniem silnika, a raczej z kręceniem koła zamachowego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...