Renault Megane II 1.4/1.6 czy Fiat Stilo 1.6 ?

14 Sty 2015, 22:27

dzida a to że Megane I też spotykało się z wieloma narzekaniami ludzi tylko jak zobaczyłem jak szukaliśmy ze znajomym w jakim stanie potrafią być te auta to przechodziło nasze najśmielsze oczekiwania takie złomy... Jeżeli dorwał się jakiś Zenek to co się dziwić że to się psuje?? Tyczy się to każdej jednej marki... Nasze "salonowe, krajowe" auta są masakryczne... Nie wiem co tak się uczepiłeś Stilo i Megane? Co w nich jest takiego złego?? Co do Megane co tam może jest drogiego w naprawie? Koło zmiennych faz rozrządu które obecnie kosztuje ok. 300zł czy tarcze z łożyskami z tyłu? Komplet + klocki to ok. 430zł? To są te koszty? A może belka z tyłu?? Silniki idealne do gazu a komfort bardzo dobry...
A w stilo? Pancerny silnik 1.6 16V, dobre wykonanie, zawieszenie tanie w naprawach...
Dwa bardzo podobne auta do siebie jeżeli chodzi o eksploatację i podejrzewam że tańsze w naprawie niż nie jeden VW...

Nigdzie nie porównywałem Megane I do Megane II bo to calkiem inne auto ale mój kuzyn posiada właśnie Megane II 1.6 ma je już 4 lata i złego słowa nie powie... Zagazowane autko od 3ch lat, zrobił nim 45 tys km... Jak zajeżdżę moją Megane to albo zakupię Scenica II albo właśnie Megane II... Z resztą sporo wyjeździłem się też Laguną zarówno I jak i II i ani jedna ani druga nie przysparzała jakiś większych problemów... Wujek w Niemczech mimo że ma kasę tyra Vel Satisa 3.5l i innego auta nie chce a pierwszego rozbił 2.2 dCi to kupił drugiego :P
Ostatnio edytowany przez Luke16, 14 Sty 2015, 22:38, edytowano w sumie 1 raz
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Sty 2015, 22:28

Tylko nie dwa pierwsze roczniki bo sie poprostu paliły :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Sty 2015, 22:32

W obu przypadkach lipna elektronika która jak się sypie to ciągnie po kieszeni i wku..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Sty 2015, 19:03

Luke ale tu nie chodzi, że dużo aut w złym stanie tylko o to, że o elektronikę ciężko zadbać. Potrafi płatać figle w nawet zadbanych egzemplarzach, bo jest np. wilgotno ;) Mechanika to mechanika, dlatego kiedyś auta były takie dobre, a niedopracowana elektronika (już nie elektryka) to co innego :(
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010