Renault Megane II czy coś innego ???

20 Sty 2008, 11:38

Witam, jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość...
W ciągu najbliższych kilku miesięcy planuję zakup "nowego" samochodu. (Nie muszę się spieszyć). Dotychczas (przez 11 lat) jeździłem Oplem Vectrą A - GT 2.0 115 KM, benzyna, którą to jednak chciałbym zamienić na coś ekonomiczniejszego (miasto = ok. 14 l /100 km; trasa = ok. 8 l/100 km) i zdecydowanie młodszego (1991)...
Mam na oku Renault Megane II 1.5 dci z 2003 roku (rejestracja 2004), 90 KM, na 100% bezwypadkowe (nawet ryski - znam właściciela), full opcja (bez skór) z przebiegiem ok. 160000 km, zadbane (ale nie garażowane). Za tym Meagne II przemawiają: bezwypadkowość oraz niskie zużycie ropy: poniżej 6 l /miasto i ok. 4 l /trasa. Jest jedno (a właściwie 2) ale: - niedawno regenerowane były wtryskiwacze (więc nie wiadomo, kiedy zepsują się po raz kolejny, a to potencjalnie może podnieść koszt nawet o ok. 10k), oraz zbyt często przepala się przednie światło (elektryka...?). Będę wdzięczny za każdą waszą opinię.
Alternatywą - jak na razie są:
1) Opel Vecta B (2000-2002) disel
2) Audi A2 disel (2001-2003)
Ale może doradzicie mi coś innego ???
Wielkość: Audi A2 to minimum, Opel Vecta B to maximum
Zasilanie: preferowałbym disel'a, ale może warto zostać przy benzynie?
Relatywnie niski koszt eksploatacji /utrzymania i wysoka bezawaryjność
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź i przede wszystkim o opinie na temat opisanego Renault Megane II.
TadekB
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

20 Sty 2008, 20:26

Nie podałeś kwoty, ale domyślam się że szukasz auta do 30000 zł.
Oto moje propozycje, szukałem samochodów z przebiegiem do 120 tys km, żeby były dobrze utrzymane i nie zajeżdżone.
Hatchback:
Ford Focus I 03' TDDI
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ford Focus I 04' TDCI
Nissan Almera 1,5DCI 04'
VW Golf IV TDI
Ford Mondeo TDCI 130KM :)
Opel Astra II DTI

Sedan:
Toyota Avensis D4D 03' :)

Kombi:
Skoda Octavia TDI 110KM
VW Passat TDI dla oszczędnych 101KM
Fiat Stilo JTD 115KM
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

20 Sty 2008, 21:55

Nie bierz Meganki! To auto to nieszczęście na kołach (i pożeracz pieniędzy). Jak nie karta (ta zamiast kluczyka) pada to auto nie może odpalić po paru dniach garażowania (to nie wina akumulatora). Elektryka pada na potęgę. A jeszcze diesel .... jak już wtryskiwacze były robione to nie wierze, że długo wytrzymają. Z propozycji podanych wyżej ciekawie prezentuje się Fiat Stilo (niedoceniane auto a naprawdę dobrze zrobione). Polecam poszukać jakiegoś japońca typu Honda Civic albo Toyota Corolla.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

22 Sty 2008, 09:59

lukiwch napisał(a):Nie bierz Meganki! To auto to nieszczęście na kołach (i pożeracz pieniędzy). Jak nie karta (ta zamiast kluczyka) pada to auto nie może odpalić po paru dniach garażowania (to nie wina akumulatora). Elektryka pada na potęgę. A jeszcze diesel .... jak już wtryskiwacze były robione to nie wierze, że długo wytrzymają. Z propozycji podanych wyżej ciekawie prezentuje się Fiat Stilo (niedoceniane auto a naprawdę dobrze zrobione). Polecam poszukać jakiegoś japońca typu Honda Civic albo Toyota Corolla.

Hmm... A miałem duży apetyt na to "żelazko" (Megane II)... Zwłaszcza, że znajomy pokazał mi niedawno "bezwypadkową" Vectrę B, w której dopiero po roku od zaukpu wyszło przez przypadek, że ma dospawane prawie 1/2 samochodu... I jak czytam fora, to podobnych przypadków jest multum: oczywiście w zakresie tzw. "bezwypadkowych".

Generalnie nie lubię francuskich samochodów (za miękkie zawieszenie), ale miałem okazję już kilka razy prowadzić tą Megankę i całkiem fajnie toto jeździło. Do tego właściciel dotychczas niemalże nic (poza wspomnianymi wtryskiwaczami, wymianą klamek - zamarzły kiedyś przy minus 20 st C, i wymianą akumulatora) przy niej nie robił. Do tego wszystko w serwisie, więc jest zadbana.

Szukam auta w przedziale od ok. 20.000 - do max. 30.000 zł, które zapewni mi podobny komfort jaki miałem w Vectrze (2.0 GT - mnóstwo w nią włóżyłem - więc jeździ super), tylko zdecydowanie młodszego i oszczędniejszego. Największe przekonanie mam do niemieckich aut (poza VW - jakoś nie mam przekonania do tej marki), oraz japończyków - zwłaszcza Toyoty (chociaż podobno z nimi jest tak że się nie psują, ale jak już coś zacznie wysiadać, to zaczyna się koszmar...), ale JAK KUPIĆ AUTO, żeby nie zostać zrobionym w 4d... (Niby można je prześwietlić przed zakupem, ale na takie zabiegi, to przypuszczam, że wydałbym 2x więcej zanim trafiłbym na "uczciwe" auto)
Czy na pewno powinienem zapomnieć o wspomnianej Megane II 1.5 dci ??? Waham się. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
TadekB
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

22 Sty 2008, 18:09

Tak tego jestem pewien zapomnij o Megance... Teraz może jeździć ok ale uwierz, że jak zacznie sie psuć to nie przestanie.

Do ok 30tyś zł :
Toyota Corolla 2.0 D4D

Honda Civic 1.7 CDTi

Opel Astra II 2.0 DTI

Nie szukałem Audi ponieważ w A4 pada przednie zawieszenie , a z A3 mam złe wspomnienia (spora awaryjność).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na żywo i zza kierownicy
    Wakacje ze smartfonem w ręce? Dlaczego nie, o ile nie prowadzimy w tym samym czasie samochodu i nie zajmujemy się telefonem bardziej niż tym, co dzieje się na drodze. W przeciwnym razie dekoncentracja za kierownicą może skończyć ...