Renault Megane II - montowanie zapłonu

18 Lip 2018, 09:29

Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy w tym samochodzie ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]) można zamontować zwykły, normalny zapłon.
Szukam samochodu już od pół roku, ale że jestem wybredny, nic nie mogłem znaleść. W końcu trafił mi się zacny model lecz, niestety, odpalić się go da tylko za pomocą karty.
Czy można samemu zamontować zapłon? Wywiercić dziurę koło kierownicy, zamontować tam tą "dziurkę od klucza", podłączyć z jakimiś kabelkami? Czy da radę to zrobić? Za wszelką pomoc z góry dzięki :^
PS. Jestem amatorem i się nie znam :/
PS2. Jak zły dział to sorka.
Amatorauto
Nowicjusz

18 Lip 2018, 11:31

Chodzi ci o zmianę karty na normalna stacyjkę z kluczykiem? Jeżeli tak to nie słyszałem żeby ktoś robił takie przeróbki bo są nieopłacalne lepiej dorobić drugą awaryjną kartę i mieć spokój.

Były dwa rodzaje kart jedna standardowa którą otwierasz auto i później musisz ją umieścić w czytniku żeby odpalić auto a druga "hands free" czyli wystarczyło ja mieć w kieszeni i one z tego co wiem miały sporo lepsze opinie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Lip 2018, 12:36

w karcie masz zakodowany immobiliser który jest dopasowany do komputera więc zwykłego kluczyka tam nie zainstalujesz. Teraz jest już sporo ludzi co reanimuje te karty bo to częsty problem w renaultach a tak swoją drogą czy wiesz że pchasz się w jedno z najgorszych aut na rynku z tamtych lat? Przecież z tym są same problemy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lip 2018, 15:21

Czyli nie jest mozliwe odpalać samochód kluczykiem. Szkoda :(
Kao napisał(a):pchasz się w jedno z najgorszych aut

To to jest naprawdę taki kiepski samochód? Słyszałem wiele pozytywnych opinii.
Kao napisał(a):Przecież z tym są same problemy

Słyszałem że ma problemy z elektryką ale że to "tanie" problemy i można samemu je naprawić.
Amatorauto
Nowicjusz

18 Lip 2018, 15:58

Nie wiem kto Ci takich bredni nagadał. Dla świętego spokoju poczytaj opinie i problemy w google
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lip 2018, 16:43

Całkiem dobre opinie ma.
[link do autocentrum.pl wygasł]
Dlatego pytam bo teraz mam mieszane uczucia.
Amatorauto
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...