Renault Megane II - zmiana stalówek na alusy

11 Kwi 2014, 22:00

Witam. Posiadam samochodzik marki Renault Megane II 1.5DCI 78kw z 2005 roku . Chciałbym zakupić ładne aluski do niego i tu pojawia się problem . W oryginale (bynajmniej na takich kołach go kupiłem) jest na oponach 195/65 R 15 7,0 szer. ET.stalówek wynosi 45 . Chciałbym kupić 16tki które znalazłem na allegro , natomiast ich ET.wynosi 35 i szer.7,0 . Bawiłem się kalkulatorem i wygląda to mniej więcej tak :
[link wygasł]
1) w takim wypadku taka felga będzie mi pasować bo rozstaw jest taki sam czyli 4x100 ?
2) jeżeli w moim renault (wierząc w dane z internetu) pierścień centrujący ma 60mm to powinienem także dopytać sprzedającego felgi , czy pierścień w tych felgach jest taki sam żeby mi pasował ?
3) Z tego kalkulatora wynika , że felga "wysunie mi się" na zewnątrz o 10mm czy wręcz przeciwnie?
Wybaczcie, ale nie jestem w ogóle ogarnięty w tym temacie . Jest to moje pierwsze auto a chciałbym je troszeczkę ogarnąć pod siebie :wink: . Za odpowiedzi na pytania wielkie dzięki , pozdrawiam :wink:
11arturro11
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renalut Megane II
Silnik: 1.5DCI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW Concept Active Tourer 2012
    Koncepcyjne BMW Concept Active Tourer o harmonijnych proporcjach wyróżnia się sportową elegancją, potwierdzając jednocześnie, że kompaktowe rozmiary, funkcjonalność oraz wszechstronność mogą iść w parze z dynamiczną ...