Renault Megane III - problemy z klimą

27 Lip 2018, 16:01

Witam.
W mojej Megance padła mi klima. Wymieniłem sprężarkę i działała mi jakieś 4 dni. Później znowu to samo, niby sprężarka działa ale daje tylko ciepłe powietrze. Pojechałem do mechanika, sprawdził płyny, sprężarka działa, okazało się że padł bezpiecznik. Wymienił pojeździłem tydzień dzisiaj znowu klima nie działa. Co to może być??? Ma ktoś jakiś pomysł? Podejrzewam że znowu bezpiecznik mógł walnąć. Ale żeby tak często???
pete5555
Początkujący

Prawo jazdy: 22 03 1979
Auto: VW Passat B6
Silnik: 2.0 TDI
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Lip 2018, 19:23

Sprawdź rezystor wentylatora klimatyzacji czy działa prawidłowo może przeczyść piny we wtyczce.
Czy ten bezpiecznik pada wtedy kiedy klima jest mocno obciążona, jest gorąco? Zaobserwowałeś kiedy to się dokładnie dzieje czy nie ma to znaczenia?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Lip 2018, 19:28

Z pewnoscia bezpiecznik pada, kiedy jest wlaczona klima. Sa upaly i klima chodzi nonstop. Sam juz nie wiem co robic. Na razie drugi dzien po wymianie i jeszcze dziala ale ostatni bezpiecznik tez wytrzymal tydzien. Nic bede pewnie musial jechac do jakiegos elektryka chyba ze faktycznie przeczyszczenie pinow cos da...
pete5555
Początkujący

29 Lip 2018, 20:11

pete5555 napisał(a):Na razie drugi dzien po wymianie i jeszcze dziala ale ostatni bezpiecznik tez wytrzymal tydzien
To nie ma tak że bezpiecznik wytrzymuje jakiś tam czas, po prostu problem występuje sporadycznie w określonych warunkach i dobrze by było jak byś wiedział jak przepala się bezpiecznik co dokładnie miałeś włączone w samochodzie jaka była temperatura zewnętrzna itd. może ma to jakiś związek z podłączaniem jakiegoś urządzenia pod np. zapalniczkę. Obserwuj i daj znać jak znowu bezpiecznik spali się.

Jeszcze sprawdź dokładnie gniazdo bezpiecznika czy go czasem gdzieś nie nadpala ze względu na np. słaby kontakt między bezpiecznikiem i stykami.
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Lip 2018, 21:10

Pod gniazdo zapalniczki podlaczona mam ladowarke od iPhona. Z pewnoscia dzieje sie kiedy jest goraco i stalo sie to w dzien. Ok sprawdze te piny.
pete5555
Początkujący

30 Lip 2018, 15:30

A jak jest z ilością czynnika w układzie klimatyzacji?

Jaki amperaż ma ten bezpiecznik? Jak 30A to musi być od sterownia wiatrakami chłodnicy.
Cichy77
Forumowicz VIP