Renault Megane-problem z odpalaniem

21 Paź 2008, 16:22

Witam, mam problem ze swoja meganką otoz wczoraj przy probie uruchomienia silnika cos strasznie "skrzeczalo" odpalilem kolejny raz i ponownie to samo. Za trzecim razem juz w ogole nie skrzeczal i teraz juz nawet nie kreci. To moze byc rozrusznik czy tez moze cos innego ? pomozcie.
Bigstar
Początkujący

• 21 Paź 2008, 18:55

wydaje mi się że rozrusznik(a dokładniej sprzęgiełko jednokierunkowe,czyli bendiks)
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

21 Paź 2008, 19:55

Ewentualnie akumulator - sprawdz na nim napięcie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

21 Paź 2008, 19:57

Gdyby akumulator to przypuszczam ze nawet zadne kontrolki by sie nie swiecily, a swieca normlanie. Dodam ze samochod na popych pali, myslalem ze to moze tez byc wlasnie cewka zaplonowa ale to chyba wtedy nawet na popych bym nie dal rady, zgadza sie ?

Edit: Jezeli to rozrusznik to jestem w stanie go sam wymontowac i usunac ewentualna awarie czy lepiej udac sie do mechannika ?
    Bigstar
    Początkujący

21 Paź 2008, 20:20

cewka to na pewno odpada.
    Uważam że to wina rozrusznika.
    Jeżeli czujesz się na siłach i masz pojęcie troche o mechanice to sobie poradzisz(przynajmniej z wyjęciem i włożeniem rozrusznika)ale do naprawy chyba lepiej będzie jak go oddasz do fachowca(tak ja myślę)
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

18 Lis 2008, 22:49

Prawdopodobnie odpadł magnes ze stojanu rozrusznika, akurat tego typu rozruszniki są strasznie delikatne.
    rozauto

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe lakiery, efektowne foliowanie - BMW X2
      Lakier metalizowany w kolorze zieleni San Remo, dostępny po raz pierwszy w BMW X2, jest zarezerwowany wyłącznie dla samochodów tej edycji. Alternatywnie oferowane są kolory: biel alpejska niemetalizowany, niebieski ...