Renault Megane Scenic I '97. Piszczenie przy hamowaniu

08 Maj 2011, 19:14

Witam,ojciec posiada Renault Megane Scenic I z 1997r w automacie.
Od niedawna gdy hamuje już przy małych prędkościach- by zatrzymać auto,coś piszczy.
Nie dzieje się to zawsze.Raz potrafi nie piszczeć cały dzień,innym razem piszczy.
Co ciekawe słychać to tylko przy hamowaniu przy mniejszych prędkościach- tak poniżej 50/60.Co to może być?Miał ktoś podobny problem?
PS:// Był moment,że auto piszczało,a potem przez tydzień było spokój...
franz87
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

08 Maj 2011, 20:10

A klocki sprawdzone?
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

08 Maj 2011, 20:40

Nie sprawdzałem,szczerze mówiąc nie wiem jak.Chciałem się tylko dowiedzieć co by to mogło być i ile kosztowałaby naprawa.
No właśnie jak myślicie ile kosztowała by naprawa - jaka cena części org/zamiennik,a ile robocizna?
franz87
Nowicjusz

08 Maj 2011, 20:48

franz87 napisał(a):coś piszczy.

Klocki...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Maj 2011, 15:00

Nie pytaj ile to ma kosztować tylko wymień klocki bo bez hamulców szybko skończysz w szpitalu. Same klocki na przód to 100-150zł nie wiem ile za montaż
Grigorij
Początkujący

10 Maj 2011, 19:03

Tak wymienie,ale one chodzą bez zarzutu,nie ma jakiegoś luzu na hamulcu.Właśnie sie pytam czy ktoś miał taki problem,bo myślałem,że to nie wina klocków
franz87
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Lexus LC Yellow Edition
    W połowie 2018 roku Lexus wprowadził do europejskiej oferty model LC w wersji Yellow Edition. Nadwozie samochodu pomalowano jaskrawym, żółtym lakierem Vibrant Flare Yellow. Ta sama kolorystyka zagościła również ...

10 Maj 2011, 19:22

Chodzi o zużycie klocków a nie o luzy.
Grigorij
Początkujący

13 Maj 2011, 17:36

A ja myślę, że to nie wina tego, że klocki się zużyły - wówczas nie byłoby słychac piszczenia, tylko tarcie metalu o metal.
Ale tak czy inaczej piszczą klocki hamulcowe i trzeba je sprawdzić. Jak będą jeszcze w miarę grube okładziny, to proponuję je przetrzeć papierem ściernym drobnoziarnistym.
Jak nie pomoże, to albo jeździć z takimi piszczącymi, albo poprostu wymienić na inną firmę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2011, 22:16

Na dniach wymieniam klocki.Tzn serwis jakiś wymieni ,ja kupie.
A to najpewniej przednie prawda? Bo z tyłu są bębny?
A co zauważyłem jeszcze to,że alumy z przodu co chwila są czarne z jakby pyłu po klockach,a z tyłu czyściutkie
franz87
Nowicjusz

16 Maj 2011, 15:42

franz87 napisał(a):Na dniach wymieniam klocki.Tzn serwis jakiś wymieni ,ja kupie.
A to najpewniej przednie prawda? Bo z tyłu są bębny?
A co zauważyłem jeszcze to,że alumy z przodu co chwila są czarne z jakby pyłu po klockach,a z tyłu czyściutkie

normalne, nie ma się co przejmować że z przodu są bardziej czarniejsze niż z tyłu;) weź to na logike ;)
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007