Renault Megane Scenic I '97. Piszczenie przy hamowaniu

08 Maj 2011, 18:14

Witam,ojciec posiada Renault Megane Scenic I z 1997r w automacie.
Od niedawna gdy hamuje już przy małych prędkościach- by zatrzymać auto,coś piszczy.
Nie dzieje się to zawsze.Raz potrafi nie piszczeć cały dzień,innym razem piszczy.
Co ciekawe słychać to tylko przy hamowaniu przy mniejszych prędkościach- tak poniżej 50/60.Co to może być?Miał ktoś podobny problem?
PS:// Był moment,że auto piszczało,a potem przez tydzień było spokój...
franz87
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

08 Maj 2011, 19:10

A klocki sprawdzone?
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

08 Maj 2011, 19:40

Nie sprawdzałem,szczerze mówiąc nie wiem jak.Chciałem się tylko dowiedzieć co by to mogło być i ile kosztowałaby naprawa.
No właśnie jak myślicie ile kosztowała by naprawa - jaka cena części org/zamiennik,a ile robocizna?
franz87
Nowicjusz

08 Maj 2011, 19:48

franz87 napisał(a):coś piszczy.

Klocki...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Maj 2011, 14:00

Nie pytaj ile to ma kosztować tylko wymień klocki bo bez hamulców szybko skończysz w szpitalu. Same klocki na przód to 100-150zł nie wiem ile za montaż
Grigorij
Początkujący

10 Maj 2011, 18:03

Tak wymienie,ale one chodzą bez zarzutu,nie ma jakiegoś luzu na hamulcu.Właśnie sie pytam czy ktoś miał taki problem,bo myślałem,że to nie wina klocków
franz87
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus notuje świetne wyniki w Chinach
    Mimo pandemii koronawirusa, która uderzyła w sprzedaż samochodów na całym globie, Lexus notuje bardzo dobre wyniki na największym rynku motoryzacyjnym świata – w Chinach. W maju japońska marka osiągnęła ...
    Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...

10 Maj 2011, 18:22

Chodzi o zużycie klocków a nie o luzy.
Grigorij
Początkujący

13 Maj 2011, 16:36

A ja myślę, że to nie wina tego, że klocki się zużyły - wówczas nie byłoby słychac piszczenia, tylko tarcie metalu o metal.
Ale tak czy inaczej piszczą klocki hamulcowe i trzeba je sprawdzić. Jak będą jeszcze w miarę grube okładziny, to proponuję je przetrzeć papierem ściernym drobnoziarnistym.
Jak nie pomoże, to albo jeździć z takimi piszczącymi, albo poprostu wymienić na inną firmę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2011, 21:16

Na dniach wymieniam klocki.Tzn serwis jakiś wymieni ,ja kupie.
A to najpewniej przednie prawda? Bo z tyłu są bębny?
A co zauważyłem jeszcze to,że alumy z przodu co chwila są czarne z jakby pyłu po klockach,a z tyłu czyściutkie
franz87
Nowicjusz

16 Maj 2011, 14:42

franz87 napisał(a):Na dniach wymieniam klocki.Tzn serwis jakiś wymieni ,ja kupie.
A to najpewniej przednie prawda? Bo z tyłu są bębny?
A co zauważyłem jeszcze to,że alumy z przodu co chwila są czarne z jakby pyłu po klockach,a z tyłu czyściutkie

normalne, nie ma się co przejmować że z przodu są bardziej czarniejsze niż z tyłu;) weź to na logike ;)
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007