Renault Megane trudny rozruch z rana.

02 Wrz 2012, 07:19

Witam. Mam taki problem.Jak chce odpalić samochod rano to muszę krecić rozrusznikiem co najmniej trzy razy albo i wiecej i dopiero odpali. Kiedys tego nie było i odpalał od razu. Prawdopodobnie musze wymienic juz swiece zapłonowe bo nie wymieniałem ich od czasu kupna samochodu (przejechalem ok. 25 tys. km) ale gdzie one są? Nie moge ich znależć? A może to nie swiece?
Może ktoś miał podobny problem? Prosze o pomoc w tej sprawie.
Krzysztof164
Nowicjusz

03 Wrz 2012, 08:06

Witaj, przyczyna może być inna np. przepływomierz, czujnik temperatury. Podaj jeszcze jaki masz silnik w tej Megance. Czy kontrolka silnika na desce Ci się zapala?
Żeby zobaczyć świece to musisz odkręcić górną osłonę silnika i pod nią znajdziesz kable zapłonowe po których trafisz do świec :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

03 Wrz 2012, 11:15

Dziekuje za odpowiedż. Dzisiaj rano samochód mnie zaskoczył, bo od razu zapalił.Az trudno w to uwierzyć ale nic nie robilem a sam sie naprawil. Jeszcze raz zgasilem i zapalilem i znowu od razu zapalil. Ja podejrzewam że przyczyną było brudne paliwo które na pewno gdzieś zapychało przewody.
Paliwo to musiało sie przepalic i juz jest OK.
Krzysztof164
Nowicjusz

03 Wrz 2012, 11:23

Krzysztof164 napisał(a):brudne paliwo które na pewno gdzieś zapychało przewody

Jeżeli to jest prawda to warto wymienić jak najszybciej filtr paliwa ponieważ obecny może już być przypchany i sytuacja będzie się powtarzała.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016