Renault megane- Zimny na benzynie nie dopala a na gazie tak

19 Lis 2008, 21:16

Witam...
Posiadam Renault Megane '97 - 1.6 benzyna - gaz , 8 zaworów na wtrysku.
Mój problem wygląda tak iż po przestaniu - ochłodzeniu silnika do zera na benzynie mimo licznych prób odpalenia nie chce nawet raz załapać , nic a nic... Natomiast na gazie odpala hmm.. tak jak powinien..
Po rozgrzaniu silnika , nawet do niewielkiej temperatury - oczywiście na gazie silnik zarówno na gazie jak i na benzynie pracuje niemal idealnie...
Na benzynie odpala "na dotyk"...
Nie mogę zatem dojśc z jakiej to przyczyny się dzieje... Wymieniłem filtr benzyny , oraz słysze ze pompka w zbiorniku chodzi ..
Może ktos wie gdzie moge jeszcze szukac przyczyny ??
Z góry bardzo dziekuje za wszelką pomoc , gdyż idą mrozy ;p a wtedy bedzie ciezko z odpaleniem..
nioop
Nowicjusz

• 19 Lis 2008, 21:24

Podobnie miałem kiedyś w Audi B4
    Szukaj przyczyny w regulacji instalacji gazowej. W moim przypadku było coś z podłączeniem do sondy lambda. Komputer fiksował.
    Wizyta w warsztacie "gazowym" na pewno pomoże.
    PARTIA
    Nowicjusz

19 Lis 2008, 21:28

Ale czy to w tym przypadku zalezy cos od gazu ?? Gdyż gaz sprawuje mi sie tak jak i powinien. Jedynie problem pojawia się podczas próby uruchomienia zimnego silnika na benzynie
    nioop
    Nowicjusz

19 Lis 2008, 21:42

Piszę Ci jak było w moim przypadku.

Sonda lambda odpowiada za dawkę- mieszankę przy różnych temperaturach silnika. Przy zimnym może zalewać.

To są tylko moje domysły. Podłącz moto do kompa i wyskoczą Ci błędy.
    PARTIA
    Nowicjusz

19 Lis 2008, 21:59

Wybacz , lecz własnie w tym temacie nie orientuje sie wogóle, podłaczając auto do kompa moge zdiagnozować wszystkie usterki ??
    Tzn. dokłądniej o to chodzi mi czy prócz sondy lambda wykaże mi równiez nieprawidłowości w takich czescieach jak :
    pompka paliwa
    wtryski
    czujnik ssania ??
    Z góry dziekuje za odpowiedź
    nioop
    Nowicjusz

19 Lis 2008, 22:11

nioop napisał(a):czujnik ssania ??

:lol:
    Jeżeli masz inst. gaz. z podłączeniem do kompa to od tego zacznij.

Nie jest problemem wymiana po kolei wszystkich podzespołów. Najpierw go zdiagnozuj. Czasami oszczędza to czas i kasę.

W Twoim przypadku, może wystarczy regulacja. Ja bym na to stawiał. Nie widzę auta i trudno jest powiedzieć ...
    PARTIA
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      MINI by PUMA - Dynamiczny styl jazdy i sportowa moda
      Producent samochodów, firma MINI, oraz lifestylowa marka odzieżowa PUMA podpisały umowę partnerską zacieśniającą ich kilkuletnią współpracę. Umowa ta stanowi połączenie sił dwóch innowacyjnych marek-ikon, ...

20 Lis 2008, 19:59

Po wyłączeniu silnika zakręć zawór gazu na wielozaworze przy butli.Po ostygnięciu silnika do "zera" jak to napisałeś,spróbuj uruchomić na benzynie.Jak nic się nie zmieni i nadal będą problemy z uruchomieniem zimnego silnika na Pb,to po przyjechaniu do domu,zakręć ten zawór gazu na pracującym na gazie silniku i zaczekaj,aż silnik sam zgaśnie z braku gazu.
    W ten sposób wykluczymy elektrozawór,który może przepuszczać gaz do komory spalania,w której się gromadzi i podczas próby uruchomienia zimnego silnika miesza się z benzyną.
    Sprawdz też,czy ze zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego nie ubywa przez noc płynu.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000