Renault Rapid - mocniejszy silnik diesla

05 Kwi 2011, 17:11

Witam serdecznie:)

Od jakiegoś czasu posiadam auto marki Renault Rapid, mały samochód osobowy z 1996 roku o dużej przestrzeni wewnątrz, posiadający jednostke napędową Diesla o mocy 69KM i pojemności 1,9.

Chciałbym dowiedzieć się czy istnieje możliwość wymiany tego silnika na jednostkę o większej mocy (najlepiej od 90 KM wzwyż); jeśli tak to wśród jakich silników musiałbym szukać lub/i jakie parametry musiałby spełniać taki silnik? Nie znam się na motoryzacji, dlatego prosze o "w miare łagodne" skarcenie jeśli popełniłem jakaś gafe w opisie tego problemu

Od razu informuję że porady w stylu: "zmień auto" lub "jest to zbyt czasochłonne i nieopłacalne" mnie nie intersują, no chyba że będą poparte solidnymi argumentami....

Za każdy, nawet najbardziej nieekonmiczny sposób rozwiązania problemu z mocą mojej reni będe bardzo wdzięczny
joozekh
Nowicjusz

Miejscowość: Dragacz

06 Kwi 2011, 09:00

Ja jednak napiszę ci, że jak chcesz mieć mocniejszy silnik, to jednak zmień auto. Powiem ci szczerze, że nawet nie wiem, czy da się to zrobić, ale jeżeli by się dało, to musiałbyś zmienić też kilka rzeczy, które już raczej kwalifikują to do słów " nie opłaca się ". Chyba, że nie masz co robić z pieniędzmi i jak się to mówi " kasa nie gra roli".
Zmienić np. by trzeba skrzynię biegów, bo ta co masz, nie wytrzyma obciążenia. Zmienić też by trzeba układ hamulcowy, bo ten co masz, może nie wytrzymać siły hamowania, zastanowić też trzebaby się nad zawieszeniem, czy to co masz da radę, zmienić trzeba by też układ wydechowy, bo ten co masz może mieć za małą przepustowość. To tyle co mi narazie przychodzi do głowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Kwi 2011, 14:16

No, zdawałem sobie z tego sprawę. Nigdy nie jest tak że "nie mam co robić z pieniędzmi", po prostu zapytałem o to chcąc dowiedzieć sie czy taka modyfikacja jest możliwa, i jeśli już ma być "kosztowna" to jak dalece kosztowna? 5 000, 10 000 czy może 50 000 PLN? Nie chce tu robić z mojego wozidła 'pump my ride' tylko chciałbym je ulepszyć. Może da się wrzucić w niego jakiś silnik od innej reni? Albo jakiegoś innego wozu? Naprawde nie znam sie na tym i dlatego proszę o radę. I powiem szczerze że mógłbym i wolałbym wsadzić w taką przeróbkę 10 000 PLN, bo myśle że dała by mi więcej frajdy niż kupno np passata b5 (których teraz więcej na polskich drogach niż maluchów w latach 90tych) za taką samą sumę...
joozekh
Nowicjusz

06 Kwi 2011, 18:20

Jeżeli jesteś zdecydowany, to najlepiej będzie, jak pojedziesz do jakiegoś dobrego mechanika i poprostu zapytasz ile coś takiego by kosztowało z modernizacją bądz wymiana poszczególnych układów. Na forum napiszemy ci, że będzie to 4 tyś, a mechanik powie ci, że 7 tyś. Tak więc najlepszym źródłem informacji w tym przypadku będzie jednak mechanik, który się tym zajmie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Kwi 2011, 18:37

No i właśnie dlatego wole wiedziec to od Was niż od mechanika który:

1. Nie wiadomo czy zrobiłby to dobrze, mozliwie w najlepszy sposób
2. Zawołałby cenę która bedzie niewspółmierna do wykonanych przez niego zmian w moim aucie

Po prostu wole być jasniejszy przed wizytą u mechanika, żeby nie dać sie zrobić w bambuko...

Aaaa, moze przy okazji zapytam o rozwiązanie które zasugerował mi znajomy - czy praktykuje sie tzw 'wstawianie' do zwykłych silników Diesla turbin?
Może to by było jakims rozwiązaniem?
joozekh
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...