Renault Scenic 1.5 dci, dymienie, dużo części wymienionych.

06 Sty 2009, 17:48

witam. Mam problem dotyczący scenica z 2004roku z silnikiem 1.5dci. Samochód strasznie dymi na czarno(po prostu leci sadza)Na początku zostało wymienione: filtr powietrza oleju i olej. Następnie zrobiono diagnostykę silnika, przeczyszczono zawór egr,. Po tych zabiegach dymienie trochę ustało. W warsztacie dokonano czyszczenia kierownicy turbosprężarki co miało wyeliminować całkowite dymienie. Silnik ma moc, równomiernie pracuje. Dodatkowo wymieniono mi jeszcze przepływomierz gdyż komputer diagnostyczny wskazywał na jego uszkodzenie. A problem z dymieniem silnika dalej pozostał. Wtryski sprawdzono, na 4 cylindrze wskazuje tylko jakaś nieprawidłowość.Przy wysokich obrotach zapala się pomarańczowa lampka servis. Proszę o pomoc, tracę czas i pieniądze a problem dalej pozostaje.
adimakler
Nowicjusz

• 08 Sty 2009, 15:46

witam, jestem wlascicielem clio 1.5 dci i cos juz wiem o tych silnikach...
    rok temu wymienialem wszystkie wtryski + czyszczenie calego ukladu paliwowego, dymku tylko przez pierwsze dni nie bylo,

najbardziej jak sie depnie gazu, to wtedy czarna chmura..

Wiele przeczytalem i kontaktowalem sie z innymi uzytkownikami tego autka...one tak po prostu mają, + wszystkie inne turbo diesle...jak silnik chodzi równomiernie i jak piszesz sprawdziles wszystko w warsztacie(wlasnie te najwazniejsze czesci) i są OK, tzn ze wszystko jest OK :)

zwroc kiedys uwage na TD przed tobą jak bedzie wyprzedzal, to wtedy sam zobaczysz
    ziemia
    Nowicjusz