Renault Scenic 1.9 DCi (2001) - Coś cieknie za silnikiem

12 Kwi 2017, 12:30

Witam, ostatnio zauważyłem, że w moim Scenicu coś cieknie za silnikiem. Jakiś jakby przepalony olej. Ktoś ma pomysł co to może być i z czym się to wiąże ?

kbaniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 25 02 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Deawoo
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2017, 12:38

W scenicu chyba turbina jest za silnikiem i wygląda na to, że troszkę oleju zaczyna podpuszczać. Pytanie teraz czy to tylko troszkę (normalne) czy jest go dużo (pocztek kończącej się turbiny) ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

12 Kwi 2017, 12:41

Mniej niż rok temu miałem renowacje turbiny, zaufany mechanik twierdził, że powinno być z nią teraz już wszystko w porządku. Odwiedzę go teraz dopiero po świętach, ale to co zauważyłem trochę mnie zaniepokoiło.
Oleju nie jest jakoś mega dużo, że wszystkie obcieka, ale na tyle dużo, że zwróciło to moją uwagę.
kbaniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 25 02 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Deawoo
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2017, 12:46

To, że mechanik powiedział że turbina jest regenerowana, to nie znaczy że jest sprawna. Jest dużo głosów, że tzw. regeneracje nic nie dają ponieważ niektórzy producenci turbosprężarek (w scenicu chyba jest Garett albo KKK - nie jestem pewien), nie oferują zestawów naprawczych do pewnych modeli turbin. I tak zakłady robią regeneracje na dobieranych częściach, jak długo taka naprawa pochodzi to loteria ...

Co więcej, na jakim oleju chodzi silnik ? Korzystasz z jakichs dodatków do oleju ? W tym modelu problemem jest też katalizator umieszczony w bliskim sąsiedztwie turbiny. Słyszy się dużo o konieczności schłodzenia turbiny po jeździe, nikt jednak nie podejmuje kwestii dalszego grzania turbiny po jej unieruchomieniu przez katalizator...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...