Renault Scenic 2 dziwne dźwięki

09 Cze 2020, 14:44

Witajcie. Nadszedł czas żebym i ja założył wątek w dziale mechanicznym bo dopadła mnie dziwna sytuacja. Chodzi o dźwięki dobiegające z przodu auta. Dziwne trzaski jakby, skrzypienie. Test robiłem na postoju przy skręcaniu kół i w warunkach normalnych, tj. wyjeżdżanie, hamowanie i inne sytuację. Najlepiej słychać na pierwszym filmiku. Odgłos pojawia się także np. przy hamowaniu. Drugi i trzeci trzeba chwilę cierpliwości bo tam manewruje na parkingu.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

amortyzatorów na przodzie zostały wymieniony amory z odbojami, ale sprężyny niestety zostały stare.

Edit. Sprawdzałem i wysokość nadkola od ziemi po obu stronach wynosi 67,5 cm. Także auto nie siadło z żadnej strony. Teraz przy odpaleniu auta słychać było przy rozruchu taki króciutki metaliczny odgłos i po odpaleniu cisza.
Karewer
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Renault Scenic 2 ph 2
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Cze 2020, 14:56

Sprawdź czy na postoju jak skręcasz koła to czy czasem sprężyna na górze nie stoi w miejscu lub tak przeskakuje bo może to wina łożyska na MacPhersonie.
U mnie jak padło łożysko z jednej strony to włąśnie najbardziej było słychać podczas manewrowania na parkingu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Cze 2020, 15:02

Jak wyżej, ale sprawdź czy może sprężyna Ci nie pękła, miałem podobnie objawy jak pół zwoju sobie odpadło ;)
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

09 Cze 2020, 15:09

Muszę zweryfikować czy przeskakuje, natomiast łożysko było wymienione z poduszka amortyzatorów i odbojami w sumie. Myślałem czy czasem sprężyna nie pękła, ale właśnie nigdzie auto nie opadło jakoś. Sprężyny właśnie wyglądają ok. Termin wizyty u mechanika na 17 czerwca z tu z dzieciaczkami jeżdżę i po prostu chciałbym wiedzieć na ile to jest niebezpieczne i co to jest. Wiem, że jak sprężyna pęknie to i auto na lawecie może wrócić, tak opadnie.
Karewer
Nowicjusz

09 Cze 2020, 20:31

Sprężyny wydają się być całe tak na prawdę. Łożyska były wymieniane tak jak pisałem.

A może sworzeń? Nie daje on takich dźwięków przy delikatnym ruszaniu i hamowaniu juz przy malutkiej prędkości?

Do tego doszedł jeszcze rezonans tłumika końcowego, ale to raczej tylko mocowanie, bo złapałem rurę i dźwięk ustąp. Objawiał się przy odpalaniu i gaszeniu auta.
Karewer
Nowicjusz

10 Cze 2020, 14:51

Wstępnie autp sprawdzone. Sprężyna cała. Auto podmienionedo góry nie daje tych objawów, natomiast dźwięk pojawia się pod "obciążeniem". Więc mechanik stwierdził, że to albo przegub pracuje na sucha, bo była osłona pęknięta, albo sworzeń do wymiany. Problem dotyczy koła od strony kierowcy.
Karewer
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...