Renault Scenic 97 1.6 8V

20 Gru 2009, 13:23

Cześć!Mój problem polega na tym, że wracałem wczoraj z trasy i jakieś 5 kilometrów od domu podniosła mi się temperatura (podnisła się na podziałce do piątej z sześciu kresek) więc zjechałem na bok, podniosłem maskę i zauważyłem, że zagotowała się woda. poczekałem jakieś 10 minut aż temperatura trochę opadła i pojechałem dalej, w czasie jezdy temperatura podniosła znów, ale nieprzekraczała piątej kreski i kontrolka się niezapalała. Acha i jeszcze jedno po tej dziesięcio minutowej przerwie ogrzewanie przestało grzać, dmuchawa dmuchała zimnym powietrzem. Po przyjeździe do domu znajomy powiedział mi żebym sprawdził, czy na włączonym silniku twardnieją przewody chłodnicze. Sprawdziłem i nie twardnieją, dolałem też wody i zmieściło mi się tylko jakieś 400ml.
Czy ktoś mógłby mi doradzić gdzie szukać przyczyny
Putonewry
Nowicjusz

Miejscowość: Irl
  • 20 Gru 2009, 13:36

Na początek sprawdz czy włącza się wentylator od chłodnicy. Sądzę jednak,że przyczyna może byc poważniejsza,gdyż silnik zagrzał się podczas jazdy (wtedy wentylator raczej nie pracuje), a nie na postoju. Moim zdaniem pewnie zaczęła puszczac uszczelka pod głowicą i nieco płynu chłodniczego dostaje się do oleju w silniku. Oglądnij bagnet..!
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

20 Gru 2009, 13:44

wyjmij termostat i zobacz cyz ci sie wtedy zagotuje
    turboplus
    Początkujący

Miejscowość: przbyszow

20 Gru 2009, 14:31

Hej ! Właśnie apropo wentylatora to dziwne jest to, że nie słyszałem żeby się włączył, a apropo wody w oleju to na bagnegie nie zauważyłem śladu wody. Zaraz jeszcze wymontuje termostat i zobaczę co wtedy.
    W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź
    Putonewry
    Nowicjusz

20 Gru 2009, 17:39

A płynu ze zbiorniczka czasami nie ubywa?Wody raczej też nie będzie na bagnecie.Jeżeli płyn przedostaje się do oleju,to olej w silniku bbędzie przybierał kolor kawy z mlekiem.
    Uzupełnij płyn w zbiorniczku do kreski max,uruchom silnik,poczekaj aż się nagrzeje.W między czasie kontroluj wskazania wskaźnika temp i patrz,czy włącza się wentylator i czy nie ubywa płynu ze zbiorniczka.Popatrz też,czy do zbiorniczka razem z płynem nie leci powietrze i czy płynu w zbiorniczku nie czuć spalinami i czy nie ma w nim tłustych plam.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

20 Gru 2009, 20:17

Witam ponownie
    Wymontowałem termostat i niewidać rzadnej zmiany wentylator przy chłodnicy się wogóle nie włącza, ogrzewanie wieje zimnym powietrzem, woda się gotuję.
    A na dodatek zauważyłem jeszcze dziwne piszczenie w okolicach paska klinowego.
    A co do dziwnego zapachu ze zbiorniczka z płynem chłodzącym to faktycznie trochę zalatuje, ale nie spalinami tylko raczej benzyną.
    Wielkie dzięki za życzenie i ja też chciałbym wszystkim życzyć zdrowych, wesołych i bezawaryinych świąt :)
    Putonewry
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
      Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...

20 Gru 2009, 23:40

Jak pisał kolega wyżej,wymontuj termostat i sprawdzisz,czy płyn się nadal gotuje.Podejrzewam,że to jego wina - termostat się zablokował i cały czas jest mały obieg.Dlatego też woda się gotuje,ponieważ gorący płyn nie dochodzi do chłodnicy,a więc wentylator też się nie włącza.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

21 Gru 2009, 16:34

hej! termostat wymontowałem i płyn nadal się gotuję ale wentylator się nie włącza. Włączyłem wentylator na krótko i działa, więc wydaje mi się, że może jakiś czujnik temperatury płynu go nie włącza ? Ale nie wiem
    Putonewry
    Nowicjusz

21 Gru 2009, 17:47

A na liczniku ile pokazuje wskazówka?
    I dla swiętego spokoju wymienił bym czujnik temp. w chłodnicy bo to on steruje wentylatorem.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2002

21 Gru 2009, 18:38

w scenicu nie ma podziłki na stopnie, jest sześć kresek. Normalnie zatrymuje się na trzeciej, woda zaczyna się gotować na czwartej a u mnie maksymalnie temperatura dochodzi do piątej (nie podnosi się do maksimum).
    A czy czujnik temperatury to ten czujnik wbudowany w chłodnicę ?
    Putonewry
    Nowicjusz

21 Gru 2009, 20:13

Tak,to ten czujnik wkręcany w chłodnicę.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Typ: Hatchback