Renault Scenic III - jaki silnik?

10 Maj 2018, 08:24

Witam wszystkich Użytkowników forum!
Przymierzam się do zakupu Scenica III w benzynie (rocznik 2011 lub 2012) i zastanawiam się jaki silnik byłby najlepszy. Rocznie jeżdże dość mało (do 10.000 km), trochę "po mieście", ale głównie w trasy 100-150 km. Do wyboru w zasadzie chyba będą dwa:
• 1.4 Tce
• 1.6
I tutaj pytanie do użytkowników, który z tych silników jest "lepszy" - chodzi mi głównie o to, który z nich będzie mniej awaryjny, "mniej obsługowy". Dużo dobrego nasłuchałem się o tym 1.4 TCe, ale o tym 1.6 też chyba nie mozna powiedzieć, że jest gorszy?
kkkkkk
Obserwowany

Auto: Nie mam

11 Maj 2018, 10:24

Generalnie oba silniki zbierają dobre opinie, ale w 1,4 Tce zdarzają się przypadki uszkodzonej uszczelki pod głowicą. W czystej teorii mniej obsługowy będzie 1,6 bo 1,4 jest silnikiem uturbionym więc dochodzą dodatkowe elementy, które kiedyś mogą się sprawiać problemy tj. zaworki, podciśnienia, intercooler no i sama turbina, o którą również trzeba zadbać.
Więcej przyjemności z jazdy da 1,4 Tce szczególnie w trasie.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Maj 2018, 10:31

Biorąc pod uwagę te dwa silniki wybrałbym pewnie 1.4 TCe ponieważ ma większy moment obrotowy i lepiej radzi sobie z tym samochodem. Chętniej wkręca się na obroty od 1.6 i moim zdaniem daje większą frajdę z jazdy. Jeżeli chodzi o bezawaryjność to raczej tu jest ok, oczywiście masz tu turbinę której nie ma w 1.6 więc trzeba pamiętać aby o nią dbać odpowiednio, a na pewno długo i bezawaryjnie posłuży podczas użytkowania auta.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

400 obserwacji, 40 decyzji i jeden błąd co dwie minuty
    Szacuje się, że typowy kierowca co dwie minuty dokonuje 400 obserwacji, podejmuje 40 decyzji i popełnia jeden błąd(1). Większość z tych decyzji podejmowana jest nieświadomie. Jest to proces wykorzystujący wcześniej wyuczone ...