Renault Scenic - jaki gaz założyć??

04 Lip 2007, 11:33

Witam. mam pewien dylemat. od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem renault megan SCENIC (1.6- 16V) myśle nad założeniem instalacji gazowej, tylko niewiem która była by lepsza czy sekwencyjna czy zwykła??
prosze o porady.

z góry dziękuje..
Ostatnio edytowany przez qnic, 04 Lip 2007, 15:01, edytowano w sumie 1 raz
qnic
Nowicjusz

04 Lip 2007, 13:52

:shock: Właściwą będzie instalacja sekWencyjna, czyli z wtryskiem gazu w fazie lotnej i odpowiednim komputerem gazu, np instalacja Elpigaz.
Zobacz: www.elpigaz.com :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

05 Lip 2007, 10:49

martwi mnie to że o instalacjach gazowych ( sekwencyjnych ) chodzą pogłoski że zbyt późno się włanczają tzn. na krótkich trasach silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury, co niespowoduje przełączenia go na gaz. I jeszcze jedna sprawa czy któraś z tych instalacji wpływa na moc silnika. jest to ważne, ponieważ silnik 1.6 jest nieco zamały do tak dużego samochodu, więc szkoda było by jeszcze bardziej pozbawić go mocy.

pozdrawiam i dziękuje...
Ostatnio edytowany przez qnic, 05 Lip 2007, 22:17, edytowano w sumie 1 raz
qnic
Nowicjusz

05 Lip 2007, 13:04

qnic: :shock: skąd masz takie pogloski o pÓźnym przeŁĄczaniu się z benzyny na gaz? W instalacji, na którą zapodałem Ci linka, temperatura przełączenia z benzyny na gaz jest programowana w komputerku gazu, a odczytywana z czujnika wkręconego w reduktor; zwykle jest ustawiana na 30stC. Instalacja sekwencyjna z racji tego, że następuje wtrysk gazu w fazie lotnej do cylindra będącego w suwie sprężania, nie daje zjawiska spadku mocy, a jeśli nawet - to prawie niezauważalnie. "Chodzą pogłoski", że na gazie ten i ów odbiera pracę silnika jako lepszą, niż na benzynie. Porzuć obawy...aut na gazie jeździ w Polsce ponad 2 miliony, w tym spora rzesza taksiarzy, którzy nie lubią "klekotu" diesla. :D :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

05 Lip 2007, 13:20

ufff. to dobrze.

dziękuje za pomoc... pozdrawiam...
qnic
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...