Renault Scenic przerobienie z ciężarowego na osobowy. Brak kratki.

24 Lip 2016, 17:55

Witam. Kupiłam samochód Renault Scenic z roku 2000. Mam teraz problem. Ogromny problem, siedzę i płacze bo nie wiem co z tym zrobić.
Samochód w dowodzie rejestracyjnym jest zarejestrowany jako ciężarowy! Przejżałam już całe internety i nic nie mogę znaleźć. Nie wiem czy muszę mieć tą kratkę z tyłu czy nie.
W dowodzie rejestracyjnym jest wpis, że samochód jest na 5 osób. Ma 5 zagłówków, 5 siedzeń, 5 pasów.
-Czy w przypadku kontroli pojazdu będę mieć jakieś konsekwencje z tytułu braku tej kratki?
-Czy mogę jeździć tym samochodem jak mam prawo jazdy B? (Uważam, że tak, ponieważ jest wpisana waga 1300. Prawo jazdy B uprawnienia do prowadzenia pojazdów do 3,5 T. Już teraz zwątpiłam. Nie wiem czy mogę czy nie.)
Najważniejsze pytanie:
- Jak przerobić ten samochód, żeby było wpisane w dowodzie ,,osobowy"?
Czytałam, że potrzebuję jakiś dokument potwierdzający zdjęcie kratki, ale ja jej nie mam!
Muszę mieć też homologację samochodu? Nie wiem skąd mam ją wziąć.
Błagam pomóżcie. Ja już nie mam siły na ten samochód. Mam go trzeci dzień i już mnie szlak trafia.
adzia130
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 12 1994
Auto: Renault scenic

24 Lip 2016, 20:04

adzia130 napisał(a):-Czy w przypadku kontroli pojazdu będę mieć jakieś konsekwencje z tytułu braku tej kratki?
Jezeli trafisz na "kumatego smerfa"to moze zabrać DR właśnie za brak tej kratki.... :wink:
adzia130 napisał(a):Jak przerobić ten samochód, żeby było wpisane w dowodzie ,,osobowy"?
Bez problemu to zrobisz na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów...
adzia130 napisał(a):Czytałam, że potrzebuję jakiś dokument potwierdzający zdjęcie kratki, ale ja jej nie mam!
To czy ona jest czy jej nie ma to niewazne.Wystarczy ze bedziesz miał F-rę na demontaz tej kratki z warsztatu ktory ma w zakresie działalności PKD4520Z...
adzia130 napisał(a):Muszę mieć też homologację samochodu?
Nie...
Jeszcze mam pytanie:czy został juz przerejestrowany na Ciebie... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Lip 2016, 07:54

Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji. samochód jeszcze nie jest przerejestrowany. Mimo tych 5 miejsc musi być ta kratka? Co lepsze zmiana w dowodzie czy montaż tej pieruńskiej kratki?
adzia130
Nowicjusz

25 Lip 2016, 09:36

Moja rada jest taka - dowiedz się, poszukaj na allegro bądz autozłomach i podobnych serwisach takiej kratki, dowiedz się ile kosztuje i jak koszta nie będą wyższe niż cała zabawa z wypisaniem tej kratki z DR, to ją sobie załóż. Ja w swojej Nubirze tak zrobiłem - kupiłem ją jako samochód ciężarowy, ale bez tej kratki. A że mam kombi i bagażnik jest dość duży, to poszukałem tej kratki na autozłomie. Zapłaciłem coś 50 czy 70 zł, założyłem sobie i teraz jestem zadowolony, bo kosztowało mnie to o wiele mniej niż przerejestrowanie, a jak jadę na wakacje albo do mojego domku na wsi i trzeba coś poprzewozić, to ta kratka zabezpiecza mi rzeczy przewożone w bagażniku przed przepadnięciem na tylną kanapę, czyli mogę sobie spokojnie załadować bagażnik po sam dach. Jeżeli też czasami ładujesz do bagażnika sporo rzeczy, to taka kratka napewno ci się przyda.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2016, 09:46

Poleciałam do WK i Pani do mnie mówi, że przy przerejestrowaniu mogę zmienić z ciężarowego na osobowy i to będą jedne pieniądze 180 zł. Przerejestrowany jeszcze nie jest, ale mam mieć potwierdzenie od mechanika, że ,,dokonał zmian w konstrukcji pojazdu". Tak naprawdę to tam nie ma nic do zrobienia :/
Przerejestrowywać będę dopiero w przyszłym tygodniu, bo się przeprowadzam, więc dwa razy nie ma sensu tego robić.
- Co jak będzie kontrola drogowa? :/
adzia130
Nowicjusz

25 Lip 2016, 14:59

adzia130 napisał(a): Co jak będzie kontrola drogowa
Napisałem o tym wcześniej.Ale to się może zdarzyć jedynie w przypadku "kumatego smerfa".Wtedy oczywiście DR ląduje na biurku WK w którym jest on obecnie zarejestrowany... :/
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

26 Lip 2016, 09:47

adzia130 napisał(a):Poleciałam do WK i Pani do mnie mówi, że przy przerejestrowaniu mogę zmienić z ciężarowego na osobowy i to będą jedne pieniądze 180 zł.

Dokładnie możesz tak zrobić. Do tego dolicz sobie koszt mechanika, który zdemontuje kratkę ( ceny nie znam ), pamiętając o tym, że nie każdy mechanik może to zrobić oraz koszt przeglądu na OSD. Koszt przeglądu może poda ci Migi60. Ile u mechanika, to musisz poszukać i zapytać. No i sobie podliczysz ile cię to będzie kosztować. No i ile czasu na to poświęcisz. warto więc się zastanowić jak pisałem wcześniej, nad kupnem tej kratki i jej zamontowaniem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lip 2016, 21:48

MotoAlbercik napisał(a): Koszt przeglądu
Koszt takiego przegladu to 180.-
MotoAlbercik napisał(a):Do tego dolicz sobie koszt mechanika, który zdemontuje kratkę
W takim przypadku trzeba doliczyc min.50.-/praktycznie to tylko wystawienie F-ry/.Tak cena obowiązuje u nas.. :wink: Przy takim przegladzie F-ra musi byc gdyz inaczej WK nie dokona zmian...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Sie 2016, 22:24

Witam wszystkich,
mam dokładnie taki sam problem jak autorka tematu.
Kupiłem samochód, mający fabryczną (wpisaną w karcie pojazdu) homologację ciężarową + 4 miejsca.
Wystarczy jednak rzut oka na tył - mamy 5 miejsc (z pasami, zagłówkami) oraz ani śladu bytności kratki, brak śladów jej montażu! Poprzedni właściciel również twierdzi, że nigdy jej tam nie było (VAT nie był odliczany, więc nie zwracał na to uwagi).

Postanowiłem zatem udać się do OSKP dowiedzieć się co do możliwości przerobienia tego pojazdu na osobowy, aby nie mieć kłopotów z brakiem kratki czy droższego ubezpieczenia. Dowiedziałem się tego samego co z internetu - należy pojechać do machera od kratek i dostać fakturę za demontaż, następnie wrócić na pełny przegląd. No to pojechałem, a pan macher kolokwialnie mówiąc stwierdził, iż od 01.07.2016 unia europejska (niech jej ziemia ciężką będzie) załatwiła nas na cacy...
Mimo, iż auto ma fabryczne pasy dla 5 siedzenia, on musi je "zamontować". Ale aby mógł to "zrobić", wymagane jest badanie wytrzymałości punktów kotwiczenia pasów (homologacja dla tego konkretnego modelu), robią to 2 miejsca w Polsce (PIMOT i coś jeszcze) oraz ogólnie nie wiadomo, co z tym zrobić.
Pojechałem zatem do drugiego majstra - co do siedzeń, stwierdził to samo co ten pierwszy - że dzięki naszej ukochanej unii jesteśmy w czarnej d... Ale można wciąż przerobić auto na osobowe, tylko 4-miejscowe, czyli zdemontować kratkę, której nie ma. Pan fachowiec tego nie zrobi bez fizycznej obecności kratki, bo nie poświadczy nieprawdy w dokumencie...

Skoro auto ma fabryczną homologację, zadzwoniłem sobie do ASO. Podałem im VIN, w odpowiedzi usłyszałem, że skoro auto od nich wyjechało (w 2010r.) z takim a nie innym wpisem w karcie pojazdu to musiało ono wyjechać 4-miejscowe i z kratą. Nie umieją wyjaśnić, czemu zatem nie ma nawet śladów jej obecności.

Szukałem zresztą po necie kratki do tego modelu (żeby włożyć do środka, co by pan macher mógł ją fachowo wyjąć), ale wygląda, że takiej po prostu nie ma, może nawet ten model w ogóle nie był pod nią przewidziany.

Czyli reasumując, ktoś tu ściemnia, ale kto?

Co mogę z tym zrobić? Czy ktoś próbował dorobić 5 miejsce po 01.07.2016? Dla wystraszonego majstra mogę dorobić kratkę nawet z rusztu od grilla, niech sobie chłop ją wyjmie i zainkasuje stówkę, ale co z odzyskaniem dodatkowego miejsca?
miszmasz
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: Mazda 3