Renault Talisman 1.6 130KM czy warto zainteresować się tym modelem?

04 Gru 2019, 10:54

Witam wszystkich. Chciałbym zasięgnąć waszej opini na temat Renault Talisman z silnikiem 1.6 130koni. Zastanawiam się nad zakupem z manualną skrzynią I nie kombi. Rocznie robię około 30tys km miasto/trasa 50/50. Na autko chce przeznaczyć około 65tys zł. Liczę się z tym że 1.6 130km demonem prędkości nie będzie ale nie na tym mi najbardziej zależy.
Za opinie z góry dziękuję
suharek13
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Passat CC 2009r
Silnik: 2.0TDI 140KM CR
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Gru 2019, 12:15

Wiesz co to jest bardzo wygodne auto jeżeli chodzi o podróże. Silnik diesla 1.6 130KM myślę że spokojnie ci wystarczy do normalnej jazdy. Masz dostępny moment obrotowy na poziomie 380Nm więc nie jest źle :)

Dla mnie zbiornik paliwa mógłby być trochę większy bo masz tam tylko 47 litrów co w trasie pozwoli przy optymalnej prędkości pokonać dystans około 850km a to nie jest jakaś super odległość.

Bardzo fajnym rozwiązaniem jest system czterech kół skrętnych który pozwala na większą kontrolę podczas pokonywania zakrętów. Mamy poczucie że samochód przejeżdża przez nie z większa precyzją.

We wnętrzu znajdziesz sporo miejsca i całkiem wygodne fotele :) fajnym dodatkiem jest zestaw nagłośnienia BOSE nie wiem czy on występuje we wszystkich wersjach wyposażenia. Dużym plusem jest też spora ilość schowków, a wiem to z własnego doświadczenia że bardzo się one przydają.

Ogólnie jeżeli znajdziesz fajny egzemplarz to warto się nim zainteresować bo w tej cenie ciężko będzie znaleźć mu konkurenta. Zauważyłem też że nie trzyma też mocno cen więc powinieneś znaleźć fajny egzemplarz z 2016 roku w podanym budżecie.

Mocniejszy silnik w dieslu nie spali więcej a na pewno będzie bardziej dynamiczny. tym bardziej że jest jeszcze wersja 1.6 160KM.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Gru 2019, 12:52

Oj Cichy to chyba powielił jakiś test Talismana z auto świat czy innej gazety? A nie było już czasu przeczytać o jego awaryjności? Przecież to kupa gnoju na kółkach, jak nie chcesz się wpakowac w bagno to zostaw ten model, w Pl za dużo tego nie ma ale u mnie jest już tego trochę i widać ile stoi po serwisach i jeździ na lawecie, wygląda to na kontynuację laguny 2, do tej grupki należy również wrzucić Fluence
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Gru 2019, 22:40

A co byście mi jeszcze polecili w tym przedziale cenowym?
suharek13
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Passat CC 2009r
Silnik: 2.0TDI 140KM CR
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

06 Gru 2019, 00:44

Dla mnie faworytem w kwocie do 65 tys.zł będzie Peugeot 508 2.0 HDI. Ten silnik będzie nawet oszczędniejszy od 1.6 w Talismanie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002