Renault Thalia 2004r 1.4 8v 55kw Komputer pokładowy...

11 Mar 2013, 12:40

Witam serdecznie. Dwa miesiące temu kupiłem sobie Renualt Thalie 2004r 1,4 8v 55kw i teraz wychodzą mi różne usterki, więc mam kilka pytań, może pomożecie.

Dodam najpierw że jestem zielony w tych sprawach.
Z 2 tygodnie temu zapaliła mi się żółta kontrolka tzw "zaworek" od kontroli spalin po tym jak wyjechałem ze stacji. Po około tygodniu gdy zapaliła mi się rezerwa kontrolka zgasła podczas jazdy. Powinienem się martwić? Wczoraj pojawił mi się inny problem bo nagle zapaliła się kontrolka "SERV" wraz z kontolką poduszki powietrznej nie wystrzelonej. Zgasły dopiero po kilku minutach gdy parę razy zgasiłem i odpaloliłem silnik. Zapewne jest jakiś problem z komputerem, ale to tylko moje przypuszczenia. Powinienem się martwić?

Druga sprawa to jakiej jakości wybrać tuleje na tylnią belkę oraz drążki przednie? Jaki byłby tego koszt?

Trzecia sprawa to czy to normalne że przy tak małym silniku samochód spala mi 10l benzyny? :shock: Co prawda ciężka noga też wchodzi w grę no ale przy jeździe mieszanej 10l to jednak sporo. Można to jakoś zredukować?

Do tego silnika można wstawić zwykły gaz czy jednak tylko sekwencja? I jaki może być tego koszt?

Teren Polski to Suwałki i okolice.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Sompa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 08 2012
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • 11 Mar 2013, 19:03

Ja jestem załozenie ze samochodow na ''F'' sie nie kupuje (Fiat, Ford i Francuskich:P) zeby wlasnie sie nie dzialy takze rzeczy jak u Ciebie co do tych błedow co Ci wyskakuja moze byc spowodowane wieloma rzeczami a nawet jakas zawilgocona kostka takze tu ciezko cos ustalic. Co do twoich checi wymiany tych tuleji to poprostu w sklepie powiedz ze chcesz je sobie nie na handel to cos Ci ludzkiego doradzi a co do tego spalania to ja to widze tak: z ciezka noga bardzo mozliwe, ale tez nie powinno druga sprawa to jest zima i tez wiecej postafi spalic ale tez moze byc jakis czujnik uszkodzony odpowiadajacy za to i dlatego SERVIS mogl by Ci wyskakiwac
    kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
      Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...