Renault Thalia- dziwne buczenie, szum ( nie łożysko)

08 Lut 2014, 15:57

Witam
Posiadam Renault Thalia 2002r benz. Od pewnego czasu coś dziwnie buczy czy też szumi z przodu auta. Nie jest to łożysko bo sprawdzałem sam oraz mechanik. Szum zaczyna sie po przejechaniu kilku kilometrów. Jak dodaje gazu i auto przyspiesza to szum ustaje, jak wrzuce na luz lub tylko podtrzymuje predkosc lub hamuje silnikiem szum sie pojawia. Mechanicy niechca się za to brać bo niewiedzą co jest, przypuszczają ze skrzynia wiec dlatego sie chce z Wami zkonsultować. Dodam cała lewa felga jest ubrudzona w smarze, wyglada jakby smar wyleciał z przegłubu, lecz guma jest cała, pękniecia nie widac. Przegłuby nie strzelaja.

Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedz.
szymi4512
Obserwowany

Auto: Renault Thalia
  • 07 Mar 2014, 14:12

Podjedź do dobrego warsztatu- dla mnie mechanik który nie wie takich rzeczy po obejrzeniu auta to żaden mechanik,więc zmień go na naprawdę kogoś kto się zna. Skrzynia raczej na pewno odpada,niby skąd wyciągneli taki wniosek?
    Laserwash
    Początkujący

Auto: M3

03 Maj 2014, 21:17

Witaj!
    U mnie pojawił się podobny szum i na pewno nie jest to łożysko napinacza paska klinowego.
    Nie mam pewności ale może to być szum łożyska z alternatora ,ewentualnie łożysko pompy wspomagania układu kierowniczego.
    grabsonic
    Obserwowany

Prawo jazdy: 26 06 1996
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: renault thalia
    Silnik: 1.4
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2003

22 Lip 2015, 10:42

Witam, widzę że minęło trochę czasu więc na pewno poradziłeś sobie z problemem, Czy możesz podpowiedzieć co było przyczyną tych szumów ?
    Pozdrawiam.
    bartek555
    Obserwowany

Prawo jazdy: 30 09 1990
    Przebieg/rok: 21tys. km
    Auto: renault thalia
    Silnik: 1,4
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Rok produkcji: 2001
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Lexus LC Convertible
      Czas na prawdziwą nowość na rynku kabrioletów. To model LC Convertible, czyli pierwszy samochód Lexusa z miękkim dachem. Japońskie auto dopiero trafia do pierwszych właścicieli, ale zdążyło już skraść serca ...