Renault THALIA kręci, lecz nie chce zapalić

29 Gru 2009, 22:33

Witam wszystkich fachowców. Mam samochód Renault Thalia 1.4, 16V z 2001 r z gazem LPG. Wraz z pojawieniem się większych przymrozków, pojawiły się kłopoty. Mianowicie przy większym przymrozku (więcej niż -8 stopni),jak samochód postoi przez noc, podczas zapalania auta rozrusznik kręci lecz nie chce zapalić. Po 30, 40 próbach odpalenia uda się go wreszcie zapalić.
Potem pali od razu. Podczas prób zapalania od czasu do czasu słychać jak by miał już zaskoczyć i dalej nic. Tylko chełta i chełta. Był u diagnosty i nic nie znalazł. Według komputera i pomiarów jest wszystko OK. Był u drugiego diagnosty to stwierdził że pompa paliwowa daje trochę za małe ciśnienie 0,2 MPa. Tak to niema żadnych problemów z samochodem. Wymieniłem czujnik położenia wału, bo tak mi kolega doradził i nic nie pomogło. Co może być przyczyną takiego zachowania???
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Ostatnio edytowany przez ddaarreekk 03 Sty 2010, 15:56, edytowano w sumie 2 razy
ddaarreekk
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów
  • 30 Gru 2009, 22:28

To może być problem z pompką ale jak masz gaz i to na gazie nie chce zapalić to może masz parownik zanieczyszczony.
    Garfildxx
    Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

31 Gru 2009, 09:22

Mam gaz , ale tam już jest sterowanie przez komputer. Więc nie mam możliwości zapalenia na gazie. Na gaz dopiero się przełączy jak osiągnie silnik odpowiednią temperaturę. Tak jak dzisiaj jest -5 stopni i postał przez noc to pali bez problemu. Dopiero przy większym przymrozku ma problem.

[ Dodano: Czw Gru 31, 2009 08:44 ]
    Próbowałem odkręcić pompkę paliwową ale nie dam rady bez klucza. Chciałem sprawdzić czy czasami tam się coś nie zabrudziło. Dziwi mnie tylko to że się nie dławi ani nie czuć spadku mocy. W styczniu pojadę do jakiegoś mechanika żeby ją odkręcił i sprawdził.
    ddaarreekk
    Nowicjusz

Miejscowość: Głogów
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
      Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...