Renault Thalia problem z turbiną

24 Cze 2014, 15:09

Witam. Mam taki problem. Paru mechaników mówiło mi, że moja turbina może być uszkodzona, ponieważ nie mogą oni ruszyć tą "sztangą". Sądzili że jest zapieczona. (rys tylko poglądowy, moja turbinka jest dalej w autku).

[link wygasł]

Faktycznie tak jak oni próbowali (tzn ręką) ciężko, praktycznie nie można nią ruszyć. Jednak jak łapię ją "żabą", ruszam nią bez problemu. Nie czuje żadnych oporów.

Sprawdzałem ją jeszcze w ten sposób: dziewczyna deptała na gaz tak do 3000 obrotów, a ja obserwowałem czy sztanga wykona jakiś ruch. Niestety była cały czas w miejscu.

Co o tym sądzicie??
jigu85
Obserwowany

Auto: Renault Thalia 1.5 dCi

01 Sie 2014, 11:00

ja miałem podobny problem ale w ogóle sztanga stała nieruchomo. Oddałem na regenerację w abturbo i hula wreszcie bez zastrzerzeń. Panowie dali mi jeszcze zasady prawidłowego używania turbo – czyli co robic aby turbinka żyła jak najdłużej... Chłodzenie, wymiana filtrów i oleju. Trochę wydałem z własnej głupoty ale i tak mniej niż za nową.
marioszmit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1989
Auto: Audi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...