Renault Twingo 93r. - odrestaurowanie

28 Sty 2015, 19:56

Witam.
Jestem posiadaczką Renault Twingo 1.2 93r.
Autko użytkowane jest przez nas od prawie 10 lat. Niestety ostatnio zaczęło padać w nim trochę rzeczy (w końcu ma swoje lata).
Interesuje mnie odrestaurowanie tego samochodu z łączną wymianą praktycznie całego silnika, zrobienie podłogi itd. Samochód do tej pory nie gnije ani nie ma rdzy, więc wizualnie nie jest źle.
Niestety ze względu iż jestem kobietą nie do końca znam się na tym i postanowiłam zapytać forumowiczów o opinię na ten temat. Czy warto? Opłaca się? Domyślam się, że co najmniej 3tys. włożę w zrobienie autka ale czy koszty mogą znacząco wzrosnąć?
Będę wdzięczna za odpowiedź ;).
Pozdrawiam
claymores327
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 09 2011
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Renault Twingo
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

04 Lut 2015, 15:24

claymores327 napisał(a):Domyślam się, że co najmniej 3tys. włożę w zrobienie autka ale czy koszty mogą znacząco wzrosnąć?

Mogą wzrosnąć.
Nie wiemy dokładnie co trzeba zrobić, ale wymiana i kupno drugiego silnika w twoim przypadku to może być ok. 2tys. nie wiadomo co trzeba wymienić lub naprawić oprócz samego silnika.

Dlaczego chcesz robić podłogę? Są w niej dziury, rdza? Samo zabezpieczenie dobre w takim aucie to koszt od ok.600zł w górę. zależy od stanu podwozia.

Może lepiej sprzedać i dołożyć te 3tys. kupując nowsze auto? Ja bym się nad tm zastanowił poważnie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Lut 2015, 21:26

Dziękuję za odpowiedź.

Po kontakcie z mechanikami i przeliczeniu wszystkiego jednak taniej wyjdzie kupić jakiś nowy samochód.
Koszty wzrosły do 5 tys więc już to słabo opłacalny interes.
Podłogę trzeba było ponoć pospawać żeby nie zacząć jeździć jak "flinstonowie"
Myślę, że jednak sobie odpuszczę ;)
claymores327
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 09 2011
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Renault Twingo
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1993

08 Cze 2015, 14:35

MIelismy kiedys w domu Twingo, wszystko było ok głównie ze względu na to, że częśći były i są nadal bardzo tanie, wymiana łatwa i szybka, dzisiaj można sobie normalnie do renaulta zamawiać części na salko.pl żeby nie kupować nie wiadomo czego na allegro.
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nowa Honda Civic Type R - pierwsze szczegóły i zdjęcia
    Na Targach Motor Show we Frankfurcie podczas Konferencji prasowej, prezydent Honda Motor Europe ujawnił pierwsze szczegóły gorąco oczekiwanego nowego modelu Civic Type R. 2 - litrowy silnik nowego Civica Type R z bezpośrednim ...