Renault Twingo rok 2007, kontrolki

10 Cze 2020, 07:19

Nigdy nie miałem samochodu z komputerem, teraz kupiłem Renault Twingo rok 2007. Pojemność i moc 1149/58.

Kontrolki mnie męczą, ale dwie szczególnie:
Pierwsza lampka kontrolna oczyszczania spalin. Niewłaściwa prędkość i zapala się. Jakieś rady?
Druga kontrolka : klucz. Po resecie kilometrów /po wymianie oleju/ nie ma stanu zero, tyko 30 000. Klucz pali się ciągle. Czego ta kontrolka dotyczy?
StaNNyxx

0

10 Cze 2020, 07:40

StaNNyxx napisał(a):Czego ta kontrolka dotyczy?
wszystkiego, nawet spalonej żarówki.

Wypalanie dpf załącza się samoczynnie, musisz przegonić go na trasie aby cały proces wypalania przebiegł pomyślnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

10 Cze 2020, 08:47

Kao napisał(a):Wypalanie dpf załącza się samoczynnie, musisz przegonić go na trasie aby cały proces wypalania przebiegł pomyślnie.

Ale to nie Diesel Kao...
Dlaczego po zakupie samochodu nie przeczytałeś instrukcji? A właściwie przed zakupem samochodu? Tylko nie pisz, że nie ma...
Kontrolka w kształcie klucza zaświeciła się, dlatego, że zaświeciła się kontrolka układu oczyszczania spalin. Należałoby się podłączyć pod komputer i odczytać błędy. Może to być np. wina katalizatora, sondy lambda lub jakaś inna przyczyna. Kontrolka klucz zaświeca się wraz z innymi kontrolkami sygnalizującymi usterkę w danym układzie np. ciśnieniem w oponach, ABS i inne. Kontrolka ta może się świecić cały czas albo migać. Może się też zaświecić z kontrolką STOP, a wówczas należy niezwłocznie się zatrzymać, bo grozi to zniszczeniem silnika lub jest związane z bezpieczeństwem jazdy. To tak na przyszłość.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

10 Cze 2020, 10:46

Nie napisałem /bagatelizując/ o jeszcze jednej kontrolce palącej się ciągle - poduszka od strony pasażera. Czyli "klucz" to problem z poduszką?
StaNNyxx

0

10 Cze 2020, 13:45

StaNNyxx napisał(a):Nie napisałem /bagatelizując/ o jeszcze jednej kontrolce palącej się ciągle - poduszka od strony pasażera. Czyli "klucz" to problem z poduszką?

Tak jak wspomniałem wcześniej - przeczytaj instrukcję obsługi swojego samochodu. Wyjdzie ci to na dobre, bo już niedługo możesz znowu pisać, o świecącej się jakiejś kontrolce...A gorzej będzie, jak zaświeci ci się kontrolka, która wskazuje, że należy natychmiast się zatrzymać, a ty pojedziesz sobie dalej i potem dopiero napiszesz na forum...Instrukcja jest ogólno dostępna. Sam przed chwilą sobie ściągnąłem dla pewności, że tak jest.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

10 Cze 2020, 16:16

Nie po to założyłem konto na tym forum, aby poznawać aroganckie teksty admina typu „zapoznaj się z instrukcją” i itp. Nie dziwię, że funkcjonuje dużo negatywnych opinii o tym forum /w tym oznaczenie w przeglądarce ‘może być niegodna zaufania”. Nigdzie nie widzę opcji: usuń konto, proszę moje konto usunąć.
StaNNyxx

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

11 Cze 2020, 11:13

Nie rozumiem, dlaczego się tak denerwujesz....
A teksty typu
StaNNyxx napisał(a):Nie dziwię, że funkcjonuje dużo negatywnych opinii o tym forum /w tym oznaczenie w przeglądarce ‘może być niegodna zaufania”

Na nas nie robią wrażenia, bo takich opinii nie ma...Chyba, że ty gdzieś tam coś napisałeś, bo ponoszą cię emocje.
StaNNyxx napisał(a):Nie po to założyłem konto na tym forum, aby poznawać aroganckie teksty admina

Niepotrzebnie się unosisz.
Gdybyś zrobił jak radzę, to już dawno byś wiedział co trzeba zrobić i dlaczego ta kontrolka ci się świeci. Przy okazji dowiedziałbyś się też, co oznacza kontrolka w kształcie klucza ( a oznacz wiele ) i kiedy po jej zaświeceniu nie należy kontynuować jazdy, tylko bezwzględnie się zatrzymać i wezwać lawetę. Na forum nie ma sensu pisać połowy instrukcji. Po prostu warto się z tym zapoznać dla dobra twojego samochodu.
Ochłoń, ogarnij się, a potem pisz - taka dobra rada na przyszłość.
StaNNyxx napisał(a):Nie napisałem /bagatelizując/ o jeszcze jednej kontrolce palącej się ciągle - poduszka od strony pasażera. Czyli "klucz" to problem z poduszką?

Nie - kontrolka klucz, to nie problem z poduszką. Na problem z poduszką wskazuje kontrolka poduszki. A kontrolka klucz jest pokłosiem reszty kontrolek.
Jedynym dobrym rozwiązaniem jest podłączenie się pod komputer i odczytanie błędów.
I raz jeszcze napiszę - masz fajne autko i szkoda go zniszczyć swoją niewiedzą. Przeczytaj instrukcję. Na necie jest za darmo. Naprawdę warto.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

12 Cze 2020, 07:00

otrzymałem prywatną wiadomość:
[wiadomość prywatna] Pozdrawiam.
GRATULACJE!
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 13 Cze 2020, 07:34, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Udostępnianie wiadomości prywatnych osobom postronnym.
StaNNyxx

0

15 Cze 2020, 09:12

StaNNyxx napisał(a):oznaczenie w przeglądarce ‘może być niegodna zaufania”
jeżeli coś piszesz to wyjaśnij do końca o co chodzi bo to nie jest oznaczenie przeglądarki tylko programu antywirusowego który masz zainstalowany na komputerze. żeby tak oznaczyć stronię wystarczy kilka kont z których użytkownik kliknie że strona zawiera reklamy i później wyświetla się taka informacja. Tak więc nie jest to informacja od wyszukiwarki, a od użytkowników danego programu antywirusowego.

StaNNyxx napisał(a):Nie dziwię, że funkcjonuje dużo negatywnych opinii o tym forum
To normalne że są opinie pozytywne i negatywne. Najczęściej te drugie powstaję od użytkowników którzy nie potrafią dostosować się do regulaminu przez co konta ich są blokowane. Następstwem tego są takie opinie, a nie inne opinie.

StaNNyxx napisał(a):Nie po to założyłem konto na tym forum, aby poznawać aroganckie teksty admina typu „zapoznaj się z instrukcją”
Moim zdaniem każdy powinien zajrzeć do instrukcji zanim zada pytanie bo wtedy będzie ono bardziej konkretne i w ten sposób uzyskasz odpowiedzi które będą najbardziej zbliżone do problemu który opiszesz. W przypadku Twojego problemu nie uda się postawić trafnej diagnozy bez odczytania konkretnych błędów zapisanych w sterowniku.

StaNNyxx napisał(a):Nigdzie nie widzę opcji: usuń konto, proszę moje konto usunąć.
Jak byś przeczytał regulamin nie zadawałbyś takich pytań. Konto zostanie usunięte, a temat zamknięty.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016