Renault Twingo - wymiana silnika ?

20 Mar 2020, 19:44

Dzień dobry,

Renault Twingo 2008r 1.2 benzyna. Tydzień temu zauważyłam wyciek. Auto zostało oddane do mechanika. Diagnoza silnik do wymiany ( zniszczony wałek rozrządu+ nagar+ zużyte krzywki i opiłki na spodzie) czy na podstawie tego zdjęcia jesteście w stanie powiedziec, czy ten silnik jest do jeszcze uratowania?

galeria/magda1607-a1619/twingo-silnik-p37426.htm
magda1607
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

20 Mar 2020, 20:23

Na zdjęciu widać nomalne zużycie, tylko pomiary mogą dać realne wyniki. Ja bym tam nic nie zmieniał, zdemontować miskę wyczyścić i tyle, silnik wymienić możesz zawsze więc ja bym go dobijał do końca. Nie jest to tak że rozpadnie się za tydzień, to postęp czasu..... dłuższego czasu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Mar 2020, 20:27

Dzięki za odpowiedź. Wydaje mi sie, że poszukam innego mechanika, tym bardziej, że samochód jeździł i odpalał normalnie.
magda1607
Nowicjusz

08 Kwi 2020, 10:06

I jak się to zakończyło?Udało się znaleźć innego mechanika?
RobertoN
Początkujący

08 Kwi 2020, 18:51

Mechanik wymienił olej i filtr paliwa. Krzywki i wał faktycznie nie są w najlepszym stanie, ale twierdzi, że da się jeździć (samochód ma przejechane 100000 a ponoć wygląda na dużo więcej, albo jakby ktoś nie wymieniał oleju). Jestem jakiś tydzień po tym i znów zauważyłam wyciek ( prawdopodobnie simering ) są to pojedyncze krople, więc na razie zdecydowałam się jezdzic, a za jakiś czas wymienię to razem z rozrządem.
magda1607
Nowicjusz

08 Kwi 2020, 19:42

Możesz zastosować preparat uszczelniający który dolewa się do silnika. Ja proponuję Liqui Molly
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Corvette C1
    Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...
    Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...

09 Kwi 2020, 08:42

Zobaczę na wielkość tego wycieku i wtedy najwyżej użyję jakiegoś uszczelniacza. Do tego wszystkiego samochód przy zmianie biegu i dodaniu gazu wydaje dziwny dzwiek. Ponoć coś wpada w rezonans.
magda1607
Nowicjusz

09 Kwi 2020, 08:52

A to już co rezanonsuje to nie podpowiemy, może być każda śrubka, tłumik, jego termiczna osłona itd
Kao
Moderator
Awatar użytkownika