Reno laguna 2.0 B+G 96

20 Gru 2009, 13:49

Dzień dobry.mam takie małe pytanie czy mozna rozdzielic swiatło w kabinie samochodu oddzielnie na tył i przód w skrzynce bezpieczników.Tzn miałem wymieniana skrzynke bezpieczników i gdy otworze drzwi tylnie to światełko sie zapali a gdy z przodu to nie.i teraz nie wiem czy elektryk cos źle podłączył do tej nowej skrzynki bezpieczników czy po prostu cos nie łączy w przednich drzwiach.z góry dzięki z odpowiedz
grzesiek26
Nowicjusz

Miejscowość: sieradz
  • 20 Gru 2009, 17:22

W skrzynce bezpieczników podłacza się tylko plus tego światła.Natomiast faktycznie to światło zaświeca minus przez włączniki w drzwiach.Nie piszesz,czy otwierałeś drzwi kierowcy czy pasażera.Nie wiem,jak to jest w twoim aucie,bo nigdy się temu nie przyglądałem,ale poszukaj przy drzwiach włacznika,który zaświeca to swiatło,wykręć go,wyczyść dokładnie(prawdopodobnie będzie zabrudzony),dotknij go do masy i światło powinno się zaświecić.Możesz też przyłożyć przewód z tego czujnika do masy i światło tez powinno się zaświecić.Chyba,że w tym aucie ten włacznik jest w zamku,wówczas będzie trzeba zdjąć tapicerkę drzwi i dostać się do przewodówz tego włącznika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

20 Gru 2009, 21:21

witam.ani od kierowcy ani od pasażera nie świeci,mam takie włączniki wciskane w obudowie drzwi takie jak wszyscy maja standardowe.wciskam go i kilka razy i nic wydaje mi sie ze ten elektryk coś po przestwawiał w podłączeniu do tej nowej skrzynki.Tylko dziwi mnie fakt że tyle otwarcie drzwi zapala światło a przód nie.można to źle podłączyć do skrzynki bezpieczników z taki efektem ja ja mam ?
    grzesiek26
    Nowicjusz

20 Gru 2009, 23:46

Skoro po otwarciu tylnych drzwi światło świeci,to raczej w skrzynce jest wszytko ok.Wykręć włacznik w drzwiach kierowcy i przyłóż przewód z niego do masy samochodu.Powinna się lampka zaświecić.a jak nie,to trzeba szukać przerwy w obwodzie masy z drzwi przednich.Na schemacie nie widzę,żeby ta masa przechodziła przez skrzynkę z bezpiecznikami.Przewody z czujników w drzwiach są połączone w jeden przwód,który leci prosto do lampki.Nie wiem tylko,czy jest to schemat Laguny z 96 roku i czy te schematy się różnią.Ale jeżeli nawet,to w elektryce oświetlenia wnętrza raczej będzie to samo.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

21 Gru 2009, 07:40

ok dzieki za odpowiedz sprawdze i dam znać jak sytuacja wygląda.Pozdrawiam
    grzesiek26
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy bezpieczeństwa bez tajemnic
      Choć pasy bezpieczeństwa mogłyby się wydawać prostym urządzeniem, w swojej współczesnej formie są skomplikowanym elementem konstrukcyjnym. Nieustanne prace rozwojowe i duże nakłady finansowe producentów, takich ...
      System otwierania samochodu aplikacją na telefon
      Toyota, największy producent samochodów na świecie, jest zainteresowana inwestowaniem w nowe formy korzystania z samochodów, takie jak car-sharing. Z myślą o usprawnieniu takich usług opracowała nowy system ...