Rezerwa w Golfie 5, za szybko się pojawia?

22 Sty 2022, 17:50

Hej. Pojawiła mi się kontrolka , że trzeba zatankować, przejechałem kilka km i pojechałem na stację. Zatankowałem 42 litry do pierwszego odbicia, lałem dalej i ostatecznie wlałem 45,6 litra ON do drugiego odbicia. Z instrukcji samochodu wiem, że ma bak o pojemności 55 litrów ON.

Czy to normalne, że rezerwa włącza się przy 10l ON w baku, co pozwala na przejechanie 150-200 km moim samochodem? A może coś jest nie tak?
YourDoom
Początkujący

22 Lut 2022, 11:52

Rezerwa w nowych samochodach nie zawsze pojawia się przy takim samy stanie paliwa. Najczęściej jest to uzależnione od średniego spalania od ostatniego tankowania. Czyli mając to na uwadze jak jedziesz w trasie oszczędnie to zapali ci się ona później ale jak już będziesz jeździł tylko po mieście to da znać o sobie wcześniej bo i spalanie masz większe.

Do tego wszystkiego producenci zawsze zostawiają rezerwę czyli jak już pokaże Ci się że masz 0km do przejechania to najczęściej jeszcze zrobisz kilkadziesiąt km. Stąd wychodzą później takie rozbieżności jak u Ciebie.

Kolejna sprawa to tankowanie zawsze lepiej to robić do pierwszego odbicia i nie dotankowywać pod sam korek.

Piszesz że zostało z twoich wyliczeń około 10 litrów więc powiedzmy że masz rezerwę na 100km (6-7litrów) plus jakieś 3 litry zapasu.

Tu też jest inna kwestia jeżeli chodzi o ta rezerwę. Jeżeli jest mało paliwa w baku jest większe prawdopodobieństwo zaciągnięcia powietrza co jest w przypadku diesli dosyć mocno niebezpiecznym zjawiskiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia Audi quattro w sportach motorowych
    Na początku roku 1981, Audi z napędem quattro pojawiło się na scenie Rajdowych Mistrzostw Świata. Fin Hannu Mikkola, prowadząc auto z czterema ringami podczas Rajdu Monte Carlo, wygrał pierwszych sześć śnieżnych odcinków ...