"rezerwa" w toyocie Yaris 2001r

08 Gru 2014, 23:14

Witam!
Zakupiłem ponad tydzień temu toyotkę yaris z 2001r,zalałem ją troszkę i jest już na wyczerpaniu paliwa - miałem ostatnie dwie kreski,ale zaraz przed dojazdem pod dom z dwóch zrobiła się jedna migająca ciągle kreska - zastanawiam się właśnie,czy to jest już rezerwa? Boje się,że gdy będę chciał jutro gdzieś wyruszyć zastanę gdzieś na mieście..
Jeśli to nie jest rezerwa, to kiedy rezerwa się zapali,będzie to sygnalizowane pomarańczową ikonką na desce?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrawiam!
tERSON1k
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2014
Auto: Nie mam

11 Gru 2014, 00:38

Z tego co pamiętam to pulsowanie kreski jest rezerwą.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Gru 2014, 00:47

szybki napisał(a):Z tego co pamiętam to pulsowanie kreski jest rezerwą.

Dokładnie tak jest i nie ma osobnej kontrolki od rezerwy. Ogólnie na rezerwie można sporo km przejechać ja kiedyś tak jadąc miałem nawet na komputerze dystans do przejechania na tym co jest w baku 0km :mrgreen: ale nikomu nie polecam takiej sytuacji to była moja nie uwaga.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

20 Gru 2014, 23:50

Z tymi rezerwami to trzeba uważać - zazwyczaj jest tak, że pływak wskaźnika poziomu paliwa sięga dna baku, a smok pompki paliwa jest kilka mm wyżej. I wskaźnik może pokazywać, że paliwo jeszcze jest ( oczywiście na rezerwie ), a pompka nie będzie zasysać paliwa i się spali.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wypadek czy kolizja? Zatrzymaj się, pomyśl i pomóż
    Jeżeli w zdarzeniu drogowym ucierpiały jedynie pojazdy – to znaczy, że doszło do kolizji. Jeżeli jednak poszkodowani zostali ludzie – mamy do czynienia z wypadkiem. Jak powinni zareagować uczestnicy i świadkowie ...