Rezonator a lpg

27 Sty 2016, 16:16

Witam, mam takie pytanie odnośnie rezonatora jakie ma działanie ? u mnie w nissanie go nie ma jest krótka rura w dolocie i jest w niej taka plastikowa wkładka ostatnio na gazie mi strzelił i wydmuchało to pokleiłem ale dziś zakupiłem cały dolot tzn rurę z rezonatorem mogę ją założyć gdy mam lpg ?
Pacio3060
Początkujący

Prawo jazdy: 03 03 1997
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Nissan Primera P11
Silnik: 1,6 90 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

22 Kwi 2016, 14:33

Rezonator inaczej np. tłumik szmerów dolotu to nic innego jak miejsce miejsce w układzie dolotowym które ma niwelować odpicia fali zasysanego powietrza. Generalnie rezonans taki jest potrzebny do wygody jazdy przy obrotach niskich i średnich. Z tego co wiem taki rezonator wycisza też częściowo dolot.

Czasem zdarza się że jest właśnie zaślepiany przez gazowników żeby nie zbierała się w nim cofająca mieszanka paliwowo powietrzna która może doprowadzić do wystrzału. Rezonator może mieć postać wkładki lub przegrody w dolocie albo lub po prostu jest jedną całością razem dolotem.

W twoim przypadku miałeś oryginalnie taki rezonator i kupiłeś taki sam więc myślę że możesz założyć pod warunkiem że instalacja LPG jest sprawna i odpowiednio wyregulowana.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...
    Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...