Robótka lakiernicza w Cordobie - czy warto?

30 Sie 2014, 18:22

Witam forumowiczów. Posiadam niedawno zakupioną 9-letnią Cordobę. Mechanicznie nie można jej nic zarzucić, gorzej ze stanem wizualnym. Do zrobienia byłyby następujące rzeczy:

* Rdza na jednym z progów - tutaj słyszałem, że w grę wchodzi zrobienie całego elementu.
* Drobne otarcia/zadrapania na przodzie (zderzak), dachu i tyle - wystarczą zaprawki?

Chciałbym żebyście mi doradzili, czy w ogóle opłaca się coś z tym robić przy tym aucie - jednak nie najmłodszym - przy założeniu, że kiedyś chciałbym go jednak opchnąć dalej.
Jeśli tak, to jakie mogą być koszty u lakiernika? Może coś mógłbym zrobić ze władnym zakresie? Jakieś porady lub wskazówki?
j3sper
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2006
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Sie 2014, 20:10

j3sper napisał(a):Jakieś porady lub wskazówki?
Kolejny temat widmo. Jedż chłopie gdzieś do stosownego warsztatu. Niech tam obejrzą i wycenią. Na podstawie paru ble..ble typu otarcia, dach , rdza na progu , czy wystarczą zaprawki - co kurna można doradzić ? tym bardziej jak się tego nie widzi.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

31 Sie 2014, 11:41

1. Mogę dołączyć zdjęcia, jeśli jest to oczekiwane.
2. Proszę o sensowną radę ludzi, w których interesie (w przeciwieństwie do "stosownego warsztatu") nie leży, żebym zostawił u nich 1K zł albo i więcej wciskając mi jakiś kit. Ludzi, którzy mają pojęcia o autach, bo ja go nie mam.
3. Również proszę o radę ludzi, którzy wiedzą coś o rynku samochodów i powiedzą mi, czy warto inwestować w auto pieniądze rzędu 1-2K zł po to żeby ładniej wyglądało. Chodzi o to czy zwróci mi się to przy ewentualnej sprzedaży?

Jeśli temat jest bez sensu, to proszę zamknąć - rad będę szukał gdzie indziej.
j3sper
Nowicjusz

01 Wrz 2014, 19:28

j3sper napisał(a):1. Mogę dołączyć zdjęcia, jeśli jest to oczekiwane.
No to dawaj.
j3sper napisał(a):2. Proszę o sensowną radę ludzi, w których interesie (w przeciwieństwie do "stosownego warsztatu") nie leży, żebym zostawił u nich 1K zł albo i więcej wciskając mi jakiś kit.
Nikt Ci nie każe od razu zostawiać siana w ,, stosownym warsztacie"" . Podjedż , niech obejrzą i tylko wycenią. Jest tylu usługodawców w tej materii że możesz zorientować się co za ile.
j3sper napisał(a):wciskając mi jakiś kit
A zakładając tutaj taki temat masz pewność że nie dostaniesz kitu ?
j3sper napisał(a):3. Również proszę o radę ludzi, którzy wiedzą coś o rynku samochodów i powiedzą mi, czy warto inwestować w auto pieniądze rzędu 1-2K zł po to żeby ładniej wyglądało.
No też czekam żeby taki się wypowiedział.A tak na marginesie - lepszego, ładniej wyglądającego nie było ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

02 Wrz 2014, 11:57

Oto foty:

Rdza na progu:
Zdjęcie

Dach:
Zdjęcie

Bok tył:
Zdjęcie

Byłem też w warsztacie. Próg wycenili na 400, bok na 600 a dach na 800 (tutaj trzeba zrobić cały dach, chociaż myślałem, że wystarczy zaprawka)... Zostawiłem u nich auto i kazałem zrobić próg. Cena wydała się ok, bo jakiś czas temu u innego lakiernika chcieli ponad 500. Resztę sobie chyba daruje bo szkoda mi tyle kasy wydawać. Nie da rady tego zamaskować jakimś domowym sposobem?

No też czekam żeby taki się wypowiedział.A tak na marginesie - lepszego, ładniej wyglądającego nie było ?

Pewnie i było jakby dłużej poszukać... Pierwszy raz kupowałem auto, w dodatku używane. Uznałem, że skoro cena jest ok, mechanika jest dobra, to rysy przeboleje... Inna sprawa, że bok sam sobie podrapałem bo ktoś latarnię postawił na miejscu parkingowy... Może wtopiłem, ciężko mi ocenić.
j3sper
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus LX - terenowy krążownik
    Najczęściej kupowanymi autami Lexusa są obecnie SUV-y. W Polsce klienci mogą wybrać popularnego Lexusa NX lub większego Lexusa RX, tymczasem za oceanem oferta obejmuje też dwa jeszcze większe modele – GX oraz prekursora ...