Rodzina 2+2 max 18 tys.

08 Gru 2018, 20:29

Byłeś już coś oglądać, czy na razie jesteśmy na etapie teoretyzowania? :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Gru 2018, 20:41

Dzisiaj oglądałem Astrę H i Vectrę z pierwszego postu tak tylko żeby zobaczyć jak się w tym siedzi i ile jest tam miejsca. Właśnie dlatego na tej liście nie ma Astry H.

Podglądałem i poczytałem trochę w necie i stąd pojawiła się ta lista.
Uwzględniłem w niej też wcześniej otrzymane sugestie.
lukasz89tm
Nowicjusz

Auto: Kia Carens

09 Gru 2018, 15:49

Nie mogę edytować poprzedniego posta więc muszę napisać jeden pod drugim.

Sprawdziłem jeszcze Peugeot 307 SW, pojawił się w którym poście a ja założyłem, że to mały samochód. Pomyliłem się, bardzo mi się podoba, fajne jest to, że ma trzy osobne fotele z tyłu. Także dorzuciłbym go do listy. Tylko tutaj znowu pojawia się francuska "jakość".

Proszę o sugestie, których aut najlepiej poszukiwać i w jakich wersjach silnikowych.
lukasz89tm
Nowicjusz

09 Gru 2018, 19:55

Jak na swój segment jest całkiem spory i praktyczny - tylne siedzenia można łatwo wyjąć i otrzymujemy ogromna przestrzeń bagażowa. Można też trafić na wersje 7 osobową w 2 fotelami w bagażniku.
Jeszcze coś dorzucę z segmentu C czemu możesz się przyjrzeć - Volvo V50 - krewniak Focusa 2 i Mazdy 3
Skoda Octavia II
Ostatnio edytowany przez MrLukash, 09 Gru 2018, 20:05, edytowano w sumie 1 raz
Music is life...
MrLukash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wschód
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.4HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Gru 2018, 20:00

+
zafira
c-max
corolla verso
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2018, 21:01

C- Max jak najbardziej. Na poprzedniej stronie już go wymieniałem.
Uważam że nie stać mnie na Zafirę i Corolle Verso. Trudno będzie w moim budżecie kupic coś sensownego.
Z kolei w Volvo siedziałem i jest dosyć mały, a szkoda bo bardzo mi się podoba.

W zasadzie listę mam już chyba zamknięta. Już chyba nic interesującego nie uda się do niej dodać:
Skoda Octavia II
Ford Mondeo III
Ford C-MAX
Peugeot 407 SW
Peugeot 307 SW
Opel Vectra C
Citroen C5 II

Teraz pojawia się pytanie, które z tych aut wyeliminować np ze względu na częste usterki (np. elektroniki) i drogie utrzymanie. Jakie silniki brać pod uwagę do instalacji LPG.
lukasz89tm
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...

09 Gru 2018, 21:22

W octavii pod lpg masz tylko 1.6/102 i osobiście odpuściłbym to przez spore spalanie w stosunku do osiągów.
W mondeo najlepszy byłby 2.5 ale reszta też ujdzie
w c-max każdy silnik będzie ok
w 407 na rynku masz praktycznie tylko 2.0 i troszkę 1.8 - obydwa ok. auto ma długi przedni zwis przez co trudniej manewruje się w mieście
307 wszystkie ok ale 1.4 będzie bardzo słaby a z tym budżetem celowałbym w 2.0
vectra 1.8 i to najlepiej w przedliftowej wersji 122km (później miała 140) - jest też 2.0T ale tutaj koszty wyższe
c5 1.8/2.0, nie wiem w jakich rocznikach ale był też montowany 2.0 na bezpośrednim wtrysku - do tego lpg odpada
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2018, 21:55

Co myślicie jeszcze o Peugeot 308SW. Z tego co doczytałem to mniej kapryśny niż 307.
Np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Powinienem się obawiać kapryśnej elektroniki we Francuzach?
lukasz89tm
Nowicjusz

10 Gru 2018, 07:15

lukasz89tm napisał(a):Powinienem się obawiać kapryśnej elektroniki we Francuzach?

w egzemplarzu w tej cenie z komisu, na którym muszą zarobić - tak. Poza tym silnik niespecjalnie udany zrobiony wspólnie z BMW.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

10 Gru 2018, 07:51

Bardziej chodziło mi o to czy w ogóle bać się elektroniki w tych francuzach które wymieniłem.
Zdążyłem się zorientować już, że w 308 jest kiepsko z silnikami benzynowymi.

Dzisiaj pojadę zobaczyć 307sw żeby sprawdzić jak się w tym siedzi i czy w ogóle mi odpowiada:
I C-MAXA:

Będę miał większy pogląd, co mi bardziej odpowiada.
lukasz89tm
Nowicjusz

10 Gru 2018, 13:57

dzida napisał(a):Poza tym silnik niespecjalnie udany zrobiony wspólnie z BMW.
zawsze można przyjąć taktykę podobną jak z pierwszym 1.4 TSI 122KM - stargować i wymienić ten nieszczęsny łańcuch :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Gru 2018, 14:13

tylko tam jest problem z pożeraniem oleju jak np. w pierwszym 1.8 TSI
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

12 Gru 2018, 00:48

Tak jak pisałem wcześniej byłem oglądać 307SW i C-MAXA. I Ford jak najbardziej a Peugeot mi nie podszedł.
Oglądając te samochody doszedłem do wniosku, że musze trochę zmienić podejście do szukania i kupna nowego autka.
Z racji tego, że jakoś szczególnie mi się nie śpieszy to chce podejść do tematu rozsądnie. Tak do marca chciałbym coś kupić.
Założenia są następujące:
- Samochód z polskiego salonu.
- Samochód z silnikiem benzynowym idealnym do gazu ale montaż już we własnym zakresie.
- Szukam w obrębie 100 km od miejsca zamieszkania.
- Raczej nie komis tylko od osoby prywatnej.
- Raczej nie francuz, boję się kapryśnej elektroniki. ( Jeśli już to chyba tylko Citroen C5)

Teraz jak przejrzałem ogłoszenia to w sumie jedyny samochód, który spełnia moje wymagania to:

Jak podchodzić do przebiegu w przypadku takich aut? Czy ze względu na przebieg jest to samochód o podwyższonym ryzyku? W sumie te silniki to chyba pancerne są. Inna sprawa, że to się chyba bardziej toczy niż jedzie.
Na przykładzie tego ogłoszenia chciałbym zobaczyć na co zwracać uwagę.
lukasz89tm
Nowicjusz

12 Gru 2018, 12:52

lukasz89tm napisał(a):Samochód z polskiego salonu.
czemu się tak ograniczasz?
- salon PL to nie zawsze plus (niekoniecznie oznacza bezwypadkowość i "doinwestowanie"
- takie auta to odsetek rynku. Często nie trafiają nawet na ogłoszenia, tylko rozchodzą się po rodzinie, znajomych
- jeśli już auto zostanie wystawione, to zazwyczaj znika w mgnieniu oka
- auta sprowadzone kilka lat temu i użytkowane od tej pory przez jednego czy dwóch użytkowników też są spoko i są o wiele pewniejsze od tych świeżo sprowadzonych perełek
mike
Moderator
Awatar użytkownika

12 Gru 2018, 12:57

Uznałem, że łatwiej jest sprawdzić historię takiego pojazdu. Czyli zakup bezpieczniejszy. Ale masz rację z tym, że takie auta rozchodzą się na pniu i sprzedają się pocztą pantoflową.
W takim razie szukać auta zarejestrowanego w Polsce ale żeby te kilka lat już u nas był, tak?
lukasz89tm
Nowicjusz