Rodzinna benzyna do 40.000 rodzina 2+1 + pies

06 Sty 2023, 21:22

Cześć wszystkim,

Chcę wymienić swoje wysłużone Audi A4 B6 Avant na coś nowszego, w czym pomieścimy się w zestawie rodzina 2+1 + pies (myślę, żeby zostać przy kombi)
Głównie jęździmy krótkie trasy po mieście, sporadycznie - urlopowo długa trasa, a weekendowo jakiś wypad za miasto. Dlatego myślę o benzynie - nejchętniej nieskomplikowanej żywotnej i możliwie bezawaryjnej (wiadomo).

Wstępnie ograniczyłem się do:
- Hyundai i30 II 1.6 mpi jeśli znajdę, ale dużo łatwiej o 1.6 gdi
- Opel Astra 1.4t albo 1.6t
- Ford Focus mk3 - tu mam problem z wyborem silnika - zdecydowanie najwięcej znalazłem ecoboostów 1.0, ale im więcej o nich czytam tym mniej wiem o ich awaryjności.

Co byście polecali w budżecie do 40.000?
mortadeliusz
Nowicjusz

07 Sty 2023, 07:27

Jeśli miałbyś sobie kupić focusa 1.0eb to tak naprawdę każdy inny silnik na rynku zapewni ci podobny poziom kosztów/awaryjności (czyli stosunkowo duży) i tak naprawdę możesz sobie wybrać auto jakie ci się podoba a nie zwracać uwagi na "nieskomplikowane benzyny" jakie obecnie ci meeeega ograniczają wybór. W focusie masz wolbossące 1.6/105 i 1.6/125.

Ogólnie to bym się zastanowił czy przy takim zestawie pasażerów nie pójść trochę wyżej z segmentem auta, do jakiegoś "mafego D" np. i40 albo Avensisa. No ale jeśli ci kompakt wystarczy to spoko.

A jeśli kompakt ma być wystarczający to pomyślałbym o Tipo. Auto proste, silniki sprawdzone, cenowo bardzo spoko. Tylko kombi z tjet na rynku mało, chyba, że ci 95km wystarczy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Sty 2023, 12:16

Dzięki.

Eco-boosta w takim razie skreślam z listy.
Segmentu D nie brałem pod uwagę - chcemy zostać przy kompakcie w kombi - wtedy pies może w zależności od potrzeb jechać albo z tyłu z dzieckiem, albo w bagażniku. Gdyby miało być coś większego to już raczej jakiś rodzinny "autobus" np. minivan - w przyszłości pewnie tak będzie.

Tipo jakoś mi się średnio podoba wewnątrz (na zewnątrz za to uważam, że jest bardzo fajny). Ale powoli się łamię, szczególnie, że w tym budżecie będzie pewnie młodszy.
Tu się tylko rodzi pytanie czy lepiej iść w auto trochę młodsze (tipo) czy może lepiej doposażone, ale starsze (np. i30).

Odnośnie tego ogłoszenia, które podlinkowałeś - myślisz, że warto zapłacić za "oglądacza" czy w przypadku takiego źródła można uznać, ze auto jest już prześwietlone? Raport jest tam bardzo szczegółowy, ale chciałbym być spokojny, ze nie kupuję jakiegoś farfocla.
mortadeliusz
Nowicjusz

07 Sty 2023, 12:26

Najlepiej się przejechać 95km i sprawdzić czy wystarczy. Trzeba tylko brać pod uwagę, że co innego dynamika z samym kierowcą a co innego jak zapakujesz auto po dach. Ogólnie to mam znajomego, który jeździ właśnie kombiakiem 1.4/95 w gazie, do tego na kołach 18 i kiedy przychodzi mi pojechać w jakąś krótką trasę to mocno narzeka.

A co do "oglądaczy" - moim zdaniem, jeśli nie masz wiedzy technicznej i umiejętności to lepiej odżałować te kilka stów, 1% wartości auta a przed wtopą może ustrzec. Gruzy w aso też już się trafiały
franccc
Stały forumowicz

07 Sty 2023, 13:39

Zdecydowanie nie czuję się na siłach samodzielnie ocenić stan auta więc oglądacz w cenie. gorzej jak przyjdzie sprawdzić 10 aut, ale no na to rady chyba nie ma.

Tipo faktycznie jest niewiele (odrzucam 95KM), ale się rozglądam. A czy z poniższych Hyundai'ów (jak to się odmienia? :D) któryś jest wrt zainteresowania?

mortadeliusz
Nowicjusz

07 Sty 2023, 16:36

Noooo do każdej perełki od handlarza to się inspekcji zamawiać raczej nie opłaci
Wszystkie wyglądają "dobrze" bo tak mają wyglądać
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

07 Sty 2023, 18:49

No właśnie. Z tego wniosek, że unikać handlarzy?
Zdaję sobie sprawę, że zawsze jest napisane, że igła i jak nowy, ale chyba część z tych aut powinna być zdatna do kupienia. Czy nie?
mortadeliusz
Nowicjusz

07 Sty 2023, 20:17

mortadeliusz napisał(a):No właśnie. Z tego wniosek, że unikać handlarzy?

Nie, z tego wniosek że szukać stanu auta.
mortadeliusz napisał(a):Zdaję sobie sprawę, że zawsze jest napisane, że igła i jak nowy, ale chyba część z tych aut powinna być zdatna do kupienia. Czy nie?

Od drętwych opowieści jak jest super odetnij info o roczniku, kolorze, dokumentach itp. zostanie Ci to co jest najważniejsze. Resztę trzeba sprawdzić samemu.
Jak zadzwonisz to nie pytaj się czy coś było malowane albo czy był "bity" tylko zapytaj wprost czy jest "ulepiony".
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Sty 2023, 20:19

Część na pewno nadaje się do użytku. Pytanie tylko czy masz chęci, czas i środki żeby takiego egzemplarza szukać kiedy kręcisz się wśród modeli, które możesz dorwać bez większego problemu z salonu PL i historię zweryfikować zdecydowanie łatwiej.
franccc
Stały forumowicz

08 Sty 2023, 12:18

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
Skulię się w takim razie na autach kupionych w Polsce. Wstępna selekcja faktycznie powinna być dla mnie łatwiejsza.
A czy z poza wymienionych już aut (i30, focus, astra, tipo) możecie polecić jakies niezawodne silniki benzynowe?
Przy wyszukiwaniu aut z polskiego salonu i w takim budżecie praktycznie nie ma i30 i tipo. Astry i focusy owszem, ale pojawiaja sie tez fabie , octavie, golfy, pegeoty 308 czy citroeny C4. Tylko zupelnie nie wiem jakie silniki benzynowe sa w tych autach dla mnie dobre.
mortadeliusz
Nowicjusz

08 Sty 2023, 14:01

mortadeliusz napisał(a):Hyundai i30 II 1.6 mpi jeśli znajdę, ale dużo łatwiej o 1.6 gdi
Jak nie planujesz zakładania gazu to silnik 1.6 GDI jest wartym uwagi w tym samochodzie.

Z innych samochodów może być jeszcze Toyota Auris w kombi z silnikiem 1.6 Valvematic lub Honda Civic 1.8 iVTEC.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Sty 2023, 16:28

Gazować raczej nie planuję. Przy moich przebiegach (mysle, ze max 10tys. rocznie) nie wiem czy to się w ogole kalkuluje, wiec jak najbardziej juz mysle o gdi.
W ogole najchętniej kupiłbym i30, ale ciężko mi znaleźć cos z polskiego salonu.
mortadeliusz
Nowicjusz