Rodzinne 2+1 Van czy Kombi w benzynie do 30k?

30 Sty 2015, 23:32

Witajcie!
Stoję właśnie przed dylematem wyboru auta rodzinnego, jest nas na razie 2+1. Interesuje mnie benzyniak 1.8 najlepiej 2.0 do zagazowania. I tutaj pytanie bo sam nie wiem czy celować w kombi czy w vana...
Jeśli chodzi o kombi to moje typy to:
Audi A4 B7 2.0 131KM (podoba mi się ale mało miejsca w środku)
Ford Mondeo IV 2.0 Duratec 145KM
???

Vany:
Ford S-Max 2.0 i 16V 145KM (tutaj trzeba pokombinować z wydechem aby zamontować lpg)
Citroen C4 Grand Picasso 2.0 16V 140KM (trochę obawiam się awaryjności elektroniki)
Toyota Corolla Verso 1.8 VVT-i 135KM (ona akurat żonie się podoba - mi wcale, mimo ze pewnie porzadnie wykonane auto)
Mazda 5 2.0 MZR 145KM (problemy z rdzą?)

Ogólnie to dla mnie w Vanach na plus jest to, że wyżej się siedzi i jest więcej schowków. Natomiast w kombi znalazłbym najbardziej sensowną opcję wydaje mi się pod względem technicznym no i auto wygląda lepiej, bardziej prestiżowo ;) Sam nie wiem już, może coś podpowiecie? ;)

Pozdrawiam!
RObertoo
Początkujący

Prawo jazdy: 02 05 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0 147KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Sty 2015, 00:16

Jak na 3 osobową rodzinę to chyba kombi powinno wystarczyć ,ale to kwestia gustu przypuszczam :ok: Masz bardzo fajne typy aut. Jedyna które bym z nich wyrzucił to b7 bo auto nie reprezentuje sobą nic szczególnego bo jest to vw w innym opakowaniu, a kosztuje sporo. W dodatku jak sam stwierdziłeś jest dość małe. Mondeo i s-max to dobre propozycje. Silnik 2.0 do najdynamiczniejszych nie należy, ale to stara sprawdzona konstrukcja. Tylko co do gazowania tego silnika chodzą różne opinie. Picasso jest bardzo komfortowy, ładny i ja raczej słyszałem dobre opinie na temat tego auta. Tylko że ten silnik jest jeszcze mniej dynamiczny niż wspomniany wcześniej fordowski. Corolli nie znam więc się nie wypowiadam. Mazda bardzo fajne auto, naprawdę duże. Co do blachy to trzeba upolować ładny egzemplarz i od razu zakonserwować i rdza nie wejdzie. Moje propozycje to: mazda 6, honda accord, renault laguna, toyota avensis.
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

31 Sty 2015, 00:45

Tyle ze strasznie mi sie podoba Audi :-) Mondeo troche dlugie, choc lepiej wyposazone szczegolnie w wersji Titanium. A C4 ponoc bardzo niepewnie jezdzi podczas wietrznej pogody.
RObertoo
Początkujący

31 Sty 2015, 00:52

No cóż, wygląd to rzecz bardzo ważna. Niestety :D Jak musi być audi to to b7 jeszcze nie ma tych fsi/tfsi więc chociaż nie ma większych problemów dotyczących wtrysku bezpośredniego. Ja wybrałbym mondeo gdybym jeszcze raz stał przed wyborem. A co do c4 to nie wiedziałem o tej przypadłości, ale warto wiedzieć :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2015, 01:04

Właśnie tak szczerze to pewnie najprędzej wybierałbym pomiędzy A4 B7 a Mondeo 4. Cóż, najlepiej będzie prawdopodobnie udać się do jakiegoś komisu i przyjrzeć się tym konstrukcjom :)
RObertoo
Początkujący

31 Sty 2015, 01:09

A ja z kolei polecam A4 B7. Silnik 2.0 zbiera dobre opinie i z tego co wiem dobrze współpracuję z LPG. Ogólnie jest to ostatnie tak proste Audi, bez nadmiernej elektroniki, która pląta figle. Samochód ma wiele elementów wspólnych z VW, ale to akurat wychodzi na plus. Ogólne wykonanie też jest na wysokim poziomie, nie ma już problemów z ścierającymi się przełącznikami. Niektórzy mówią, ze B7 mają zazwyczaj słabe wyposażenie, ale nawet w podstawie mają to co w aucie tej klasy być powinno. Wnętrze faktycznie nie za duże, ale z przodu jest go dość, a z tyłu dla średnich pasażerów też miejsca wystarczy, chodź w Mondeo jest go zdecydowanie więcej. Pewnie padnie tu zaraz tekst o zawieszeniu, dlatego polecam przeczytać na forach vw/audi o tym zawieszeniu co, jak i za ile.
Ogólnie Audi jest drogie, ale jeśli kupisz dobry egzemplarz, to masz pewność, ze nie stracisz na nim dużo i sprzedasz go bez problemu jak będzie taka potrzeba, więc w błoto pieniędzy nie wyrzucisz.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

31 Sty 2015, 01:12

Tylko uważaj w audi na system korbotronik w szybach z tyłu :D :naughty:
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2015, 01:14

tomek70 napisał(a):Tylko uważaj w audi na system korbotronik w szybach z tyłu

Heh widziałem to na jakiejś aukcji i szczerze przecierałem oczy ze zdziwienia :D
RObertoo
Początkujący

31 Sty 2015, 01:45

A jeszcze dokładając kilka KPLN można dorwać Mondziaka po lifcie :)
RObertoo
Początkujący

31 Sty 2015, 14:25

pkc napisał(a):Ogólnie jest to ostatnie tak proste Audi, bez nadmiernej elektroniki, która pląta figle.

no nie bardzo, bo ogólnie przyjęło się, że jest tanio z racji podobieństwa z B6 ale jest inaczej ;) Polecam popytać u speców w elektronice samochodowej :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2015, 14:37

RObertoo napisał(a):A jeszcze dokładając kilka KPLN można dorwać Mondziaka po lifcie :)

:shock: To znaczy ile, bo jak dla mnie 10 tysięcy to nie jest kilka, a tyle trzeba dać za biedną wersję mondeo po lifcie. Tylko czy ma to jakikolwiek sens, by wydawać 40 tysięcy na auto, tylko po to by było nowsze, ale podstawowo wyposażone. Jak dla mnie to zdecydowanie nie
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2015, 14:53

Patrząc na wiek konstrukcji, przestrzeń wewnątrz i wyposażenie większości aut na rynku wtórnym, które mimo wszystko jest skandaliczne jak na klasę auta i cenę w salonie, to b7 jest nie warte swojej ceny. Mondeo będzie o wiele lepszym wyborem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

31 Sty 2015, 14:54

RObertoo napisał(a):A jeszcze dokładając kilka KPLN można dorwać Mondziaka po lifcie
Taa, chyba z floty.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Sty 2015, 15:50

Macie racje, korzystniej byloby poszukac lepiej wyposazonej wersji przed liftem ;-) Generalnie to tak jak pisalem wczesniej - i tak musimy sobie poogladac oba modele czyli a4 i mondziaka :-) BTW ktos tu wczesniej wspominal o watpliwosciach przy gazowaniu mondziaków?
RObertoo
Początkujący

31 Sty 2015, 16:48

Jak Mondeo do gazu to 2.5T.
2.0 tylko warunkowo podchodzi..
Nie ma co porównywać, pod każdym względem Mondeo jest lepsze.
Dla ciekawostki powiem że we Wrocławiu wszystkie Audi/VW parkują tyłem, ze względu na zawieszenie. :D
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra