Rodzinne auto do 25 000 zł

07 Lut 2015, 19:49

Witam wszystkich.
W najbliższym czasie planuję zakup rodzinnego auta. No i oczywiście odwieczne pytanie ...jakie ?
Rodzinka 2 + 2 (dzieciaki na razie jeszcze małe 4 i 5 lat).
Wymagania, oczywiści tak jak wszyscy: ładne, tanie w eksploatacji, niezawodne..... :lol:
Auto głownie będzie wyjeżdżało w trasy długości od 200 do 500 km, średnio co 2- 3 tygodnie.
Po mieście - rzadko (do tego posłuży auto firmowe :)).
Do wydania - jak w temacie 25 000 zł.
Auta, które biorę pod uwagę:
-Volvo V50
-Volvo S60
-Opel Vectra C
-Opel Astra H
-Peugeot 407 SW
Zachęcam do dyskusji.
zegarekqqq
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Lut 2015, 20:01

Do takiej Asterki czy V50 to na styk sie upchacie. Moim zdaniem uderzajcie w diesla albo benzyna+LPG. Proponuje Opla Zafire jak diesel lub Mazde 5 jak benzyna.
Z kombi Fiat Croma w dieslu lub Vectra C tu również lepiej ON.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Lut 2015, 20:40

Do fiata jakoś nie do końca jestem przekonany, choć jak większość z wymienionych przeze mnie aut jest mi całkiem obcy. Zafira... hmmm, jakoś nie brałem jej pod uwagę. Jutro wybieram się na giełdę, "przymierzę" się więc do kilku aut. Z wymienionych pozycji jakoś najmocniej ciągnie mnie do V50 lu S60. A może wypowiedzą się posiadacze tej marki, czy na dzień dzisiejszy serwis tych aut jest droższy on innych popularnych marek?
zegarekqqq
Nowicjusz

07 Lut 2015, 21:18

V50 jest to Focus w innym opakowaniu. Silnik 2.0D bardzo dobry diesel. Miejsca z tyłu jak na lekarstwo. Przymierzaliśmy się też kiedyś do niego bo się żonie podobał ale zdecydowanie wygrała Mazda 6 w liftbacku miejsca znacznie więcej.
S60 większy, silniki mocniejsze. Bagażnik 420 litry da rade. Ale praktyczny sedan nie jest.
Z silników warte uwagi 2.4 ON jak i PB i manual.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

07 Lut 2015, 21:56

Nie ukrywam, że miejsce z tyłu jest bardzo ważne. Dziękuję za cenną uwagę. Teść ma Peugeota 4007 SW i o ile na miejscu kierowcy jest OK, to na tylnej kanapie nie ma miejsca na tyle, na ile można by się spodziewać po tak wielkim aucie. Wielka maska, wielki bagażnik, a w środku bez fwjerwerek. Swojego czasu jeździłem Skodą Ocravią z 2007 roku i wydawała mi się taka przyjemniejsza od 407-ki. W chwili obecnej jeżdżę Fabią z 2008 roku, którą niebawem zamienię ja Octavię (auta firmowe). Mam jednak nadzieję, że przestrzeni w V50 jest z tyłu więcej niż w Fabii. Chyba zaczynam chorować na to Volvo.....
zegarekqqq
Nowicjusz

07 Lut 2015, 22:56

Niż w Fabii na pewno, w Octavii z tyłu też szału nie ma. Ogólnie jak V50 to może Focus? :ok:
Chociaż na trasy brałbym Mondeo Mk3, dla rodziny fajne, przestronne.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (instalacja 3.5k )
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...

07 Lut 2015, 23:03

Octavia II jest całkiem spora z tyłu, bo miałem ostatnio okazję podróżować ale ja nie należę do jakiś wyrośniętych co do wysokości :D Ogólnie zależy kto jedzie z przodu.
Ale mój szef prowadząc Octavię mówił, że nie może się wygodnie ułożyć tak jak w Mondeo mk3, którym jeździ prywatnie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Lut 2015, 23:06

W Octavii I jest ciasno na bank, w II jak jechałem to wydawało mi się że jest podobnie ale jechałem raz z tyłu tylko i to po imprezie :mrgreen: Za to z przodu jest dość przestronnie.
A co do Mondeo Mk3 to akurat nie ma porównania, nie dość że segment wyżej to Mondeo jest bardzo przerośnięte jak na swój segment :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lut 2015, 23:23

Doszedł więc kolejny czynnik, którym jrst wzrost pasażerów i kierowcy. Ja - 189 cm, żona coś koło 160 cm, dzieci po 150 cm w kapeluszach :). Ja praktycznie w każdym aucie siedzenie maksymalniedo tyłu muszę dać.
zegarekqqq
Nowicjusz

08 Lut 2015, 01:31

Volvo V50 w tym wypadku :D
gutek1993
Początkujący

Prawo jazdy: 01 05 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: AUDI A6 C5 99r.
Silnik: 1.8 T 150KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

08 Lut 2015, 11:51

To od biedy może być v50, ale myślę że bez boxa na dachu się nie spakujecie na wakacje. A może saab 9-5
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Rok produkcji: 2008

08 Lut 2015, 15:45

z V50 nie jest aż tak źle, jechałem swoim do Chorwacji razem ze znajomymi, 2+2 dorosłe osoby niecałe 180cm, 2 dzieci do 160cm, pełny bagażnik, box dachowy i spokojnie dali radę spakować się na 2 tygodnie pobytu.
Jeśli zależy Ci bardzo na przestrzeni to zainteresuj się V70 2,4 D5. Duży i wygodny samochód. Myślę że V70 lub XC70 będzie moim następnym autem.
Ceny serwisowania nie są kosmiczne, no chyba że zależy Ci tylko na wizytach w ASO ale tutaj też jest sporo programów rabatowych.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

14 Mar 2015, 14:52

Witam wszystkich.
Poszukiwań ciąg dalszy. Na dzień dzisiejszy pod uwagę biorę dwa modele:
Volvo V50 i Ford Focus. Vectra jednak będzie dla mnie nieco za duża.
Co przemawia za Focusem:
-"tańszy" porównując rocznikowo (wiem wiem..... nie patrzy się na rocznik)
-nieco większy bagażnik
-nieco więcej miejsca na nogi
-mimo że są to "bliźniacze" auta, chyba nieco tańszy serwis i części
Co przemawia za V50
-osobiście ten model bardziej mi się podoba z wyglądu
-blacha lepszej jakości niż w Focusie

No i teraz jeszcze jeden dylemat, diesel czy benzyna?
Tak jak wspominałem w pierwszym poście, na tygodniu, do krótkich wyjazdów po mieście (do sklepu itp.)będę używał auta firmowego. Roczne przebiegi szacuję na poziomie 10 tyś. kilometrów.....maksymalnie 15 tyś. 80% tego przebiegu będą to dłuższe trasy. Za dieslem przemawia "ekonomia"......ale czy nie złudna..... Kupując auto z przebiegiem, trzeba liczyć się z dwumasą, DPFami itp....Szukając V50 na chociażby mobile.de silników benzynowych nie ma tak wiele jak diesli. Silniki- chciałbym wyrobić się do 2 litrów, zarówno w benzynie jak i dieslu - (niższa akcyza przy sprowadzaniu z Niemiec).
Podrzucam tu przykładowy link autka które mnie interesuje:
[link do mobile.de wygasł]
Właściciel wspomina tam o "problemach ze sprzęgłem", podejrzewam, że była by tam do wymiany dwumasa + sprzęgło. Być może z racji tego dało by się coś jeszcze ugryźć z ceny. Wyposażenie ok, dodatkowo opony. Co myślicie o tej ofercie?
A może wybije mi ktoś tego diesla z głowy ? Tylko to spalanie na poziomie 9 litrów jakoś mnie nie cieszy specjalnie....
zegarekqqq
Nowicjusz

24 Mar 2015, 23:26

Proszę o ocenę dwóch ofert
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
zegarekqqq
Nowicjusz

25 Mar 2015, 09:18

Oby dwa za tanie i to zdecydowanie.