Rodzinne auto do dużego miasta do 50tys.

23 Sty 2019, 01:33

Cześć drodzy forumowicze!
Piszę do Was ponieważ nadchodzi nieubłaganie moment wymiany samochodu. Niestety nie mam pomysłu na konkretną markę i model dlatego też postanowiłem zasięgnąć opini na forum samochodowym.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Streszczając temat:
szukamy rodzinnego samochodu do jazdy po Warszawie (codzienne dojazdy do pracy i zawożenie dziecka do żłobka/przedszkola). Trasa max 15km/dziennie oraz 1-2 razy w miesiącu trasy do teściów - 400km w obie strony. 1-2 razy rocznie wypady wakacyjne.
Szukamy auta do 50tys zł, bezpiecznego, wygodnego (możliwość zamontowania do 2 fotelików dziecięcych), w miarę możliwości niezawodnego i ekonomicznego.
To jest nasz ideał, a jakby przy okazji był ładny to bylibyśmy przeszczęśliwi :-)
Z moim wyliczeń wynika, ze rocznie pokonujemy 12-15tys. km
PS. obecnie posiadany 5-cio drzwiowego Citroena C4 2.0 HDI z 2007 r. Jest on dla nas za ciasny (ja mam 190cm, żona 175cm).
Dodatkowo zaczynaja pojawiać sie problemy z filtrem cząstek
stalych.

Pozdrawiam
Marcin
Treter86
Nowicjusz

23 Sty 2019, 20:56

Podbijam
Treter86
Nowicjusz

23 Sty 2019, 21:29

Treter86 napisał(a):Dodatkowo zaczynaja pojawiać sie problemy z filtrem cząstek
stalych.

Bo nie kupuje się diesla do jeżdżenia po mieście.

Na początek zerknij na opla zafirę c, silniki 1.4T lub 1.8/140. Obawiam się jednak, że niełatwo znaleźć w tym kraju coś z benzyniakiem.
Masz też mniej popularnego chevroleta orlando.
Wartym uwagi będzie ford s-max ale to już kawał auta
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Sty 2019, 21:34

Czyli najlepiej jakieś kombi. Myślisz o nowym, prawie nowym, czy starszym ale wyższej klasy :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sty 2019, 22:22

Bo nie kupuje się diesla do jeżdżenia po mieście. Na początek zerknij na opla zafirę c, silniki 1.4T lub 1.8/140. Obawiam się jednak, że niełatwo znaleźć w tym kraju coś z benzyniakiem. Masz też mniej popularnego chevroleta orlando. Wartym uwagi będzie ford s-max ale to już kawał auta

Dziękuję za propozycję, nie myślałem o Oplu Zafirze i Chevrolecie, ale na pewno się nimi zainteresuję.
Co do Forda S-Max to bardzo mi się podoba, niestety boję się spalania w mieście przy silniku benzynowym oraz tego, że żona będzie miała problem z parkowaniem na mieście tak dużego auta.

PS. Wiem, że diesel do miasta to głupi pomysł, Citroen był kupiony dużo wcześniej, zanim jeszcze zamieszkaliśmy w Warszawie.

Czyli najlepiej jakieś kombi. Myślisz o nowym, prawie nowym, czy starszym ale wyższej klasy

Kombi jak najbardziej nam się podobają no i funkcjonalnie również na plus. Myślałem o aucie z roczników ~2012+, nie nastawiam się na nowe auto, natomiast przy starszych obawiam się o trudną dostępność zadbanego modelu/awaryjność.
Przyznam szczerze, że rozmyślałem swego czasu nad Aurisem hybrydowym (niestety nie na mój budżet), Avensisie, Kia Opitmie.

Pozdrawiam
Marcin
Treter86
Nowicjusz

23 Sty 2019, 23:04

Z kombi można się zainteresować Fordem Focusem, Peugeotem 308, Seatem Leonem, Hondą Civic, Kią Cee'd
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne