Rodzinne auto, od 2010r, benzyna, +- 40tys

20 Kwi 2015, 18:54

Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu rozglądam się za samochodem dla mojej rodzinki. Obecnie mam Nissana Primere P12 z roku 2005 i szukam czegoś nowszego.
Stanąłem obecnie na Oplu Insigni, jednak obawiam się że mogę mieć ciężko ze znalezieniem odpowiedniego modelu w warunkach cenowych które mnie interesują....
Poszukuję więc, auta rodzinnego - najlepiej kombi. To co chciałbym aby miało, to duży bagażnik - wygoda przy pakowaniu, a że powiększyła mi się rodzina to miejsce się przyda :) marzy mi się automat, jednak patrząc na rynek nie ma ich za dużo... Auto które nie zniknie mi spod sklepu czy bloku, dlatego jestem trochę sceptycznie nastawiony do Passatów (szkoda) czy BMW.
Rocznikowo powyżej 2010r. Obowiązkowo w benzynie. Do pracy mam jedynie 4km w jedną stronę, ale lubimy czasami gdzieś pojechać, pozwiedzać Polskę. Diesla nigdy nie miałem i tych silników się boję.
Zamierzam zagazować, dlatego najlepiej z silnikiem który "lubi" gaz.
Silnik, obecnie mam 120koni, mało.. szukam czegoś powyżej 140 a najlepiej w okolicach 180koni. Lubię auta ładne stylistycznie...
Co polecacie Panowie ?
Jestem z Gliwic. Auta nie poszukuję jedynie na śląsku, bo mamy teraz odpowiednie firmy które elegancko nam autko z dalszych rejonów sprawdzą.
Pozdrawia serdecznie ! :piwo:
SirCortez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 08 2006
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nissan Primera P12
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

20 Kwi 2015, 22:13

Po co Ci ten rocznik. Insignia to będzie podstawa z początku produkcji za 40k. :ok:
Zobacz na C5 i Lagune
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Kwi 2015, 22:19

SirCortez napisał(a):jestem trochę sceptycznie nastawiony do Passatów (szkoda
nie ma czego żalować, bo nie ma tam dobrych silników, z ogl bezawaryjnoscią też sprawa dyskusyjna. Przyłączam się do propozycji C5 i Laguny oraz dorzucam Mondeo mk4.
Z tego co kojarzę to w Insigni silniki>140KM mają wtrysk bezpośredni, co wyklucza gaz. Zostałby tylko cienki w uszach jeśli chodzi o osiągi 1.8 140 i 1.4t o tej samej mocy. Jest niby to turbo, ale 1.4 do takiego auta? :o
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Kwi 2015, 22:25

mike1735 napisał(a): Jest niby to turbo, ale 1.4 do takiego auta?
W Astrze dość fajnie się zbiera ale na trasie przy wyższych prędkościach wzmożony hałas i apetyt na paliwo. W Insigni to juz porażka będzie.. Choć sam silnik porządny :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

20 Kwi 2015, 22:36

No więc właśnie :/
Gdyby tylko 2.0t nie mail bezpośredniego to była by fajna opcja. A tak to bez wujka barona naftowego nie pojeździsz :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Kwi 2015, 10:26

Bardzo dziękuję Panowie za rady, jedno jest pewne. Nie ma co pchac sie w Insignie, mimo ze robi wrazenie.

mike1735 napisał(a):nie ma czego żalować, bo nie ma tam dobrych silników, z ogl bezawaryjnoscią też sprawa dyskusyjna. Przyłączam się do propozycji C5 i Laguny oraz dorzucam Mondeo mk4.
Z tego co kojarzę to w Insigni silniki>140KM mają wtrysk bezpośredni, co wyklucza gaz. Zostałby tylko cienki w uszach jeśli chodzi o osiągi 1.8 140 i 1.4t o tej samej mocy. Jest niby to turbo, ale 1.4 do takiego auta?

Insignia ma jeszcze 1.6T 180koni, z wtryskiem posrednim. Mialem takiego na oku, ale chyba sobie podaruje...

C5 - ciekawa opcja, jednak bardzo malo w benzynie w kombi na rynku obecnie. Całe 6sztuk :)
Najbardziej przypadla mi do gustu z wymienionych Mondeo Mk4.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nawet jest niedaleko jedna, moze się przejadę...
SirCortez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 08 2006
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nissan Primera P12
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2005

21 Kwi 2015, 19:50

SirCortez napisał(a):Insignia ma jeszcze 1.6T 180koni, z wtryskiem posrednim. Mialem takiego na oku, ale chyba sobie podaruje..
Auto jest okej z tym że ma słabe silniki po prostu do swojej budy. Ten 1.6 niby fajna moc ale to dalej 1.6 w przeciążonej klasie D. :mrgreen:
Forda poszukaj ale z początku produkcji w benzynie 2.5 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

22 Kwi 2015, 18:21

Jesli nie jarasz się popularnymi znaczkami to polecam Laguna III z silnikiem 2.0T + ewentualnie LPG. Auto pojemne, wygodne i w tej cenie porządnie wyposażone.
Martinos
Początkujący

Auto: Renault Laguna III PH2
Silnik: 2.0 dCi 131KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2011