Rodzinne auto około 15k, prośba o ocenę peugeuta 407

09 Wrz 2017, 15:05

Cześć,

przymierzam się do kupna samochodu w cenie około 15k (raczej do 15, ale jestem w stanie coś dodać). Samochód ma być do zastosowania rodzinnego (dziecko w drodze :) ) więc myślę o kombi lub sedanie. Trochę jazdy po mieście (ok. 20-30km dziennie, w tym trochę korków), ale też ok. dwa razy w miesiącu podróż poza miastem (200-400 km) i okazyjnie jakaś dalsza podróż w góry czy nad morze. Ekonomia jeśli chodzi o spalanie nie jest dla mnie kluczowa, bardziej zależy mi na tym, żeby nie bawić się w żadnych mechaników i żeby na aucie można było polegać. Auto idealnie jakby jeszcze pojezdziło jakiś czas np. kolejne 50-70k km

Trochę się naoglądałem i naczytałem i póki co zastanawiam się nad tym autem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
byłem obejrzeć, wygląda ładnie po środku nie doszukałem się większych wad wskazujących na dużo większe niż deklarowane zużycie. Z zewnątrz jest jedno małe wgniecenie i kilka zadrapań, ale ogólnie ok. Jazda jak dla mnie pozytywnie choć ekspertem nie jestem, żadnych dziwnych dzwięków się nie dosłyszałem. Komfort jazdy też ok (testowane na wszystkich 6 biegach).

Pytanie jak waszym zdaniem ten samochód wygląda za tą cenę? Na co zwrócić uwagę? Poczytałem i znalazłem raczej pozytywne opinie o tej serii. Wiem, że silniki diesla w tych peugotach budzą wątpliwości, ale podobno wersja 2.0 jest najlepsza z tych diesli.

Ewentualnie możecie polecić coś innego? Interesują mnie oferty z Poznania lub z okolic (tak do 50km)
rafi94
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Wrz 2017, 16:08

Ten Peugeot wygląda ok, ale:
1. Chcesz auto rodzinne, a 407 w wersji sedan na pewno nim nie jest - mały bagażnik i mała ilość miejsca na tylnej kanapie - niektóre kompakty w wersji kombi będą bardziej przestronne.
2. Spalanie nie jest dla Ciebie tak istotne, a wybierasz diesla - chyba nie jest to najlepszy wybór do miasta.
3. Koszty eksploatacji diesla w mieście będą wysokie. Pytanie co do tej pory było robione w aucie. Jeśli przebieg jest prawdziwy (w co mimo wszystko wątpię) i zrobiony głównie w mieście to w najbliższym czasie może się skończyć sprzęgło (z dwumasą), regeneracji może wymagać turbosprężarka, wtryski, nie wiadomo co z EGR.

Podsumowując gdybyś zamierzał robić 30-40 tys./km na rok głównie w trasie to takiego dieselka można polecić. W tym wypadku raczej odradzam.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Wrz 2017, 13:49

Cześć,

dzięki za odpowiedź! ;) Odrzuciłem ten samochód i jednak będę szukał tylko kombi najlepiej benzynowego.
A co sądzicie o tym [link do oferty na Allegro wygasł] ?
Czy cena nie wygląda na zbyt niską na Passata z 2007 nawet mimo dużego przebiegu? Jak sprawuje się ten silnik?

Ewentualnie znalazłem jeszcze coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
rafi94
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Wrz 2017, 14:15

Toyota wyglada uczciwie i ok moim zdaniem :ok:
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

12 Wrz 2017, 15:20

Toyota niczego sobie, natomiast na auto rodzinne wolałbym Corolle Verso.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004