Rodzinne Auto pod LPG do 12 tys.

24 Paź 2018, 14:15

Witam, rozmyślam nad zmianą auta i szukam takiego do 12tys. Które będzie mi sluYlo jako auto rodzinne i na dojazdy do pracy(ok. 100km/dzień) dlatego auto benzynowe pod LPG,najpierw chciałbym zasięgnąć opinii na auta które ją sobie wybrałem i które mnie interesuja. Od razu dodam,że chciałbym auto które bedIe solidne,i wytrzymałe(jeśli chodzi np. o silnik,blachę itp) auto na 150 tys km do przejechania.
Propozycja 1
Audi S4 b6 2.0 140km kombi(strasznie mi się podoba,komfort wysoki) i tu pytanie jak silnik?i jak ceny części i ewentualne usterki tego modelu?
Propozycja nr 2
Opel astra 1.8 125km kombi lub Zafira (w starszej budzie mniej więcej z 2004r)
Propozycja 3
Volvo v50 1.8 również kombi( wiem że auto droższe,ale zdarzają się tańsze,pytanie czy nie zajechanie)
BMW E46 2.0 kombi (wiem że tutaj trzeba szukać odpowiedniego silnika do gazu,ale pytanie o żywotność tego silnika) tutaj jest mały minus ze napęd na tyl
Generalnie chciałbym uniknąć renault,forda,mazdy
Jak znam życie auta będą miały z 200-240tys nakulane i pytanie czy jeszcze te 150 tys zrobią?
Proszę o podpowiedzi i opinie
Zależy mi na niskim eksploatowaniu p.s mam teraz VW bora 2.0 w gazie i jeździ się super ale już ciasne się robi...
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

24 Paź 2018, 19:10

defens napisał(a):Audi S4 b6 2.0 140km kombi(strasznie mi się podoba,komfort wysoki) i tu pytanie jak silnik?i jak ceny części i ewentualne usterki tego modelu?

Audi S4 B6 ma silnik 4.2
W A4 B6 nie było benzynowego 2.0/140, był 2.0/131, który lubił sobie chlupnąć olej. Swoją drogą z tym wysokim komfortem bym nie przesadzał. Auto "poprawne", trochę droższe w utrzymaniu niż konkurencja. Kolejna sprawa, że jest bardzo pożądane w tym kraju przez co ceny są z kosmosu a większość egzemplarzy to totalny szrot - sprowadza się jak leci bo i tak się sprzeda. Za 12k nie będzie w czym wybierać

defens napisał(a):Opel astra 1.8 125km kombi lub Zafira (w starszej budzie mniej więcej z 2004r)

Zafira spoko, na astrę może być trochę mało

defens napisał(a):Volvo v50 1.8 również kombi( wiem że auto droższe,ale zdarzają się tańsze,pytanie czy nie zajechanie)

Co najmniej 16-17k. Masz technicznie bliźniaczego focusa 2, który jest trochę tańszy.

defens napisał(a):BMW E46 2.0 kombi (wiem że tutaj trzeba szukać odpowiedniego silnika do gazu,ale pytanie o żywotność tego silnika) tutaj jest mały minus ze napęd na tyl

W sumie jak chcesz nooo ale jeśli ma być zadbany to rocznik w granicach 2000 a koszty utrzymania również niskie nie będą.

defens napisał(a):Jak znam życie auta będą miały z 200-240tys nakulane i pytanie czy jeszcze te 150 tys zrobią?

200-240 to one miały kilka lat temu. Realnie w granicach 280-300
defens napisał(a):Zależy mi na niskim eksploatowaniu p.s mam teraz VW bora 2.0 w gazie i jeździ się super ale już ciasne się robi...

Volvo i astra większe nie będą. e46 również mistrzem przestronności nie jest. W a4 będzie najlepiej ale szanse na znalezienie czegoś nadającego się do jazdy są dość małe.

IMO rozejrzyj się za volvo s40 pierwszej generacji (ew. V40) i vectrą c 1.8 - może coś się trafi. Od biedy s60 z wolnossącym 2.4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Paź 2018, 20:51

Dzięki za porady,pytanie odnośnie focusa-a czy nie jest tak,że do gazu te silniki się nie nadają?czytałem,że są bardzo wrażliwe i lubią się psuć, a co myślisz o Peugeot 307sw 2.0 ? Mi chodzi o takie (mniejsze kombi) raczej odpadają takie kombi-karawany długie,a co do zafiry- są jakieś wady tego auta?np. korozja?silnik?(podobno w astrze 1.8 lubią się szybko zużywać,pękać paski rozrządu)
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

25 Paź 2018, 18:30

defens napisał(a):Dzięki za porady,pytanie odnośnie focusa-a czy nie jest tak,że do gazu te silniki się nie nadają?

Wszystko się "nadaje". Kwestia regularnego serwisu. Jeśli masz zamiar to zaniedbywać to lepiej odpuść

defens napisał(a):a co myślisz o Peugeot 307sw 2.0 ?

Ogólnie spoko choć pierwsze roczniki miały troszkę problemów elektrycznych. No i znaleźć 2.0 to niełatwa sprawa, większość na rynku to 1.6

defens napisał(a):co do zafiry- są jakieś wady tego auta?np. korozja?silnik?(podobno w astrze 1.8 lubią się szybko zużywać,pękać paski rozrządu)

1.8 to chyba najlepszy silnik opla z tamtych lat. Pasek rozrządu pęka kiedy się go od stu lat nie wymienia. Zafira to auto do bólu "poprawne"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...
    Jak dzięki oponom zmniejszyć hałas w samochodzie?
    Hałas w przypadku ogumienia spowodowany jest przez tarcie oraz częstotliwość drgania opony i powietrza w niej. Zewnętrzny hałas toczenia jest parametrem szczególnym, ponieważ decybel (dB) jest jednostką logarytmiczną ...