Rodzinne C/D do max 25 tys.

24 Sie 2016, 22:58

Witam.
Szukam samochodu jak w temacie do max 25 tys. Do ogólnej ceny samochodu muszę jeszcze doliczyć koszt instalacji lpg jak i pakietu startowego wraz ze składką OC, co mniej więcej wychodzi koło 30 tys.
Poszukuję auta pojemnego, jednakże ma mieć trochę mocy. Aktualna Skoda Octavia I 75km mnie nie zadowala, szybko wyprzedzić to ja mogę tylko autobus bądź malucha...
Oglądam forum co jakiś czas i czytam tematy podobne do mojego ale jednak zawsze jeden parametr się nie zgadza bądź propozycje aut mi nie przypadają do gustu.
Roczny przebieg będzie około 10 tys. góra 15 tys. Dziennie będę dojeżdżał parę km do miejsca zbiórki i potem jednym autem jedziemy do pracy. Około pięć razy w miesiącu wypada moja kolej i jest to około 25km w jedną stronę. Do tego dojdzie co któryś weekend wycieczka z rodziną (żona plus małe dziecko, w planach jest drugie) i psem (Owczarek niemiecki większy niż definicja wskazuje a to jeszcze młodziak 14-miesięczny więc urośnie wszerz.) No i wiadomo przydałoby się na jakieś wakacje tym autem pojechać dalej niż 100 km jak nie 1000km.

Myślę nad mocną benzyną 1.8, 1.8T, 2.0, która musi lubić LPG. Słyszałem, że ma wejść ustawa, dotycząca paliw, co spowoduje 2x większą cenę gazu. Jest to prawda? Bo jeżeli tak to szczerze powiedziawszy wolałbym te 3 tys. wydać na lepszą wersję samochodu. Sam przebieg jest mało istotny jednak czym mniej tym lepiej, co do rocznika to musi to być auto od roku 2005. Nie potrafię przetłumaczyć żonie, że na rocznik się nie patrzy choć sam też wolałbym młodsze auto. Aktualnie przymierzam się do zakupu, samo kupno będzie dopiero za 2-3 miesiące.

Sam jestem bardzo mocno przekonany do Mazdy 6 Kombi, jednak nie mając garażu obawiam się o rudę. Pozostałe auta to:
- Citroen C5 (2.0 jest dobrym silnikiem i dobrym pod LPG?)
- Renault Megane (1,8T jest dobrym silnikiem i dobrym pod LPG?)
- Ford Mondeo

Pozdrawiam.

P.S. Jeśli coś pominąłem to pisać, dopiszę.
Mister
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

25 Sie 2016, 07:40

Mister napisał(a): Renault Megane (1,8T jest dobrym silnikiem i dobrym pod LPG?)

Tutaj jest 2,0T i jest ok. Chyba, że masz na myśli Megane III to jest jeszcze 1,4TCe
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Sie 2016, 10:15

Nie 1.4 to za słaby silnik dla mnie, a jakiego mam szukać w mondeo? Jakieś inne typy?
Mister
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam