Rodzinne dobrze wyposażone kombi 50-55 tys

13 Mar 2017, 23:10

Witam,
Jako, ze od niedawna powiększyła mi sie rodzina chciałbym zakupić duże, rodzinne kombi do ok. 55 tys zł.
Mieszkam w okolicach Krakowa ale ewentualna podróż za egzemplarzem wartym przyjrzenia sie jak najbardziej wchodzi w grę.
Autem rocznie myśle przejeżdżać około 15-20 tys km
Generalnie dojeżdżam około 20 km do pracy wiec nie jest to stricte trasa po mieście.
Nie ukrywam, ze jestem gadzeciarzem oraz osoba lubiąca słuchać muzyki w dobrej jakości w aucie wobec tego chciałbym znaleźć auto z dobrym audio i różnymi innymi urozmaiceniami- byłoby idealnie:)
Po dotychczasowych poszukiwaniach wybrałem 3 modele

-Peugeot 508 SW 2.0 HDI lub 1.6 THP - wersja allure-i tu właśnie pytanie do bardziej zaznajomionych kolegów jak to jest z tym benzynowym silnikiem, czy jest on godny zaufania-
Peugeot 508
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- Volvo V60 - 2.0 D 163 km - Volvo V60

- Citroen C5 2.0 HDI 163 km

Póki co znalazłem te dwa modele w mojej opini warte uwagi.
Będę wdzięczny za wszelkie propozycje oraz wskazówki.
Nie mam preferencji co do silnika wchodzi w grę benzyna jak i diesle, zależy mi na pewnym pochodzeniu i udokumentowanym przebiegu i historii

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam,
Seba
batanek89
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd

14 Mar 2017, 12:38

1.6 THP to tragiczny silnik, dla odmiany 2.0 HDI jest rewelacyjny (jak na nowoczesnego diesla) i z tym silnikiem polecam 508 (tego samego diesla znajdziesz w Citroenie C5 III, Fordzie Mondeo Mk4 i te auta też mogę z czystym sumieniem polecić).

Zamiast V60, które w tym budżecie będzie mało pewne (duże przebiegi, prawdopodobnie powypadkowa przeszłość). Zamiast tego lepiej spojrzeć na V70 (również z dieslem 2.0 tym samym co Peugeot/Citroen/Ford):

Można też poszukać Mercedesa W204 z 2.1 CDI, ale trzeba zweryfikować jakie wtryski są (były problemy z tymi od Delphi) i czy były naprawiane:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Mar 2017, 13:01

Wprawdzie nie śledzę zbyt uważnie rynku v60, ale imo trochę przesadzasz. W tym budżecie już kupi fajny egzemplarz, ale powstaje inny problem - czy będzie to auto wystarczająco przestronne dla rodziny z malutkim dzieckiem?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Mar 2017, 14:54

Dziękuje za poradę, szczerze w życiu bym nie pomyślał ze w tym budżecie można mieć mercedesa. Muszę sie przyjrzeć temu modelowi.
batanek89
Nowicjusz

14 Mar 2017, 20:47

Przyjrzałem sie kilku mondeo i wszystko spoko, ale nie ma tego czegoś co by mnie w nim urzekło. Wiem na pewni ze 508 ma dużo ładniejsze wnętrze moim zdaniem. Bardziej w moim stylu. Przejechałem sie tez C5 i nie wiem ale ten nie obracający sie środek kierownicy robi bardzo dziwne wrażenie . Ciekawe ile zajęłoby przyzwyczajenie ske do tego. Poprzyglądam sie jeszcze Volvo v60 i v70 ten pierwszy jest bardzo ładny jednak jak kolega wspominał moze być ciut za mały.
Mercedes super sprawa tylko w okolicy jedna sztuka w miarę dostępna wiec nie mam odniesienia . Przeszła mi przez myśl jeszcze niemiecka motoryzacja i BMW 520 D e60 ale boje sie ze to nie byłaby dobra decyzja , myśle ze koszty utrzymania dużo wyższe niż w przypadku 508 a i rocznik juz dość odległy.
A co koledzy myślą o Subaru Legacy- warto by w to iść?
batanek89
Nowicjusz

14 Mar 2017, 20:55

Zastanawiam sie tez czy nie zejść o segment niżej do kompaktów. Ale troche szkoda by mi było wydawać tyle na kompakt . Za to pewnie znalazłaby sie prawie nowka w tym budżecie- Astra, Golf albo nawet nowe Tipo , ma 550 litrów bagażnika fajny 1,4 t-jet hmm trudna decyzja...
batanek89
Nowicjusz